Στη σημερινή εποχή της ταχύτατης ψηφιοποίησης, τα παιδιά μεγαλώνουν σε έναν ψηφιακό κόσμο που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην καθημερινή τους ζωή και στην ανάπτυξή τους.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες για μάθηση, ψυχαγωγία, ανακάλυψη νέων πληροφοριών και κοινωνικοποίηση με συνομήλικους και μέλη της κοινότητας.
Ωστόσο, οι ευκαιρίες αυτές συνοδεύονται από σοβαρούς κινδύνους, όπως η υπερβολική χρήση, η έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο, αρνητικές συμπεριφορές και ζητήματα διαδικτυακής ασφάλειας.
Σύμφωνα με το www.ygeiamou.gr, η έκθεση του ΟΟΣΑ παρέχει μια πλήρη εικόνα της τρέχουσας κατάστασης, βασισμένη στα πιο πρόσφατα διακρατικά δεδομένα.
Η έκθεση αυτή εξετάζει τις προκλήσεις που προκύπτουν από την ανάγκη να προστατευτούν και ταυτόχρονα να ενδυναμωθούν τα παιδιά στη χρήση των ψηφιακών μέσων, με σκοπό να εκμεταλλευτούν τα οφέλη και να διαχειριστούν τους κινδύνους.
Τονίζεται η αναγκαιότητα μιας ολιστικής και πολυδιάστατης πολιτικής προσέγγισης, όπου θα συμμετέχουν πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών, επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικοί, ειδικοί, γονείς και φυσικά τα ίδια τα παιδιά.
Σχεδόν καθολική πρόσβαση στον ψηφιακό χώρο
Τα παιδιά του σήμερα εισέρχονται στον ψηφιακό κόσμο από πολύ νωρίς στη ζωή τους.
Το 2021, το 93% των δεκάχρονων είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο, έναντι 85% που ήταν πριν από 10 χρόνια, ενώ γύρω στο 70% αυτής της ηλικίας είχαν ήδη smartphone.
Κατά την ηλικία των 15 ετών, η χρήση ψηφιακών συσκευών είναι σχεδόν καθολική, καθώς το 98% διαθέτει smartphone και το 96% έχει πρόσβαση σε υπολογιστή ή tablet στο σπίτι.
Σε πολλές χώρες, τουλάχιστον οι μισοί έφηβοι περνούν πάνω από 30 ώρες την εβδομάδα μπροστά στις οθόνες, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό – που κυμαίνεται από 10% στην Ιαπωνία έως 43% στη Λετονία – ξεπερνά τις 60 ώρες.
Διαβάστε επίσης
Κυβέρνηση Τραμπ: Ο Έλον Μασκ αποχωρεί, το DOGE παραμένει
Λύγισε ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ – Ξέσπασε σε κλάματα μιλώντας για τα γεγονότα στη Γάζα
Σλοβακία: Η κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση κρέατος αρκούδας – Σε αντίθεση οι φιλοζωικές οργανώσεις