counters Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Ο αντικαπνιστικός νόμος χωρίς εφαρμογή. - trelokouneli.gr Skip to main content

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά τη συμμετοχή όλων στη μείωση του καπνίσματος, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι του αντικαπνιστικού νόμου έχουν πρακτικά σταματήσει να λειτουργούν.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (31 Μαΐου), ο ΠΙΣ θεωρεί πως είναι μια σημαντική ευκαιρία για να αναλογιστούμε το μέλλον μας αλλά και των επόμενων γενεών. «Ας αναλάβουμε όλοι δράση για έναν πιο υγιή κόσμο!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΠΙΣ.

Σύμφωνα με στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ, παρατηρείται ραγδαία μείωση των καπνιστών στη χώρα μας από το 2009 έως το 2019, με πιο έντονη τη τάση στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 24 ετών, όπου η κάπνισμα έπεσε κατά 52% κατά την εν λόγω διάρκεια.

Δυστυχώς, σύμφωνα με τον ΠΙΣ, πρόσφατη έρευνα του ΕΟΔΥ αποκάλυψε ότι «38% των Ελλήνων κάνουν χρήση οποιουδήποτε προϊόντος καπνού ή ηλεκτρονικών τσιγάρων, συμπεριλαμβανομένων των κανονικών προϊόντων καπνού, των θερμαινόμενων προϊόντων και των ηλεκτρονικών τσιγάρων».

«Στην παρούσα κατάσταση, με τα μέτρα ελέγχου του αντικαπνιστικού νόμου ανενεργά, το 31% των ενηλίκων Ελλήνων χρησιμοποιούν συμβατικά προϊόντα καπνού, το 9% θερμαινόμενα προϊόντα καπνού και το 7% ηλεκτρονικά τσιγάρα», συμπληρώνει ο ΠΙΣ.

Επιπλέον, το κάπνισμα προκαλεί περίπου 7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, με επιπλέον 1 εκατομμύριο να χάνουν τη ζωή τους από χρόνια έκθεση σε παθητικό κάπνισμα. Στην Ελλάδα, σχεδόν το 20% των συνολικών θανάτων, ήτοι περισσότερα από 20.000 ετησίως, σχετίζονται με προβλήματα υγείας που οφείλονται στο κάπνισμα (τόσο ενεργητικά όσο και παθητικά).

Ο καπνός των τσιγάρων περιέχει πάνω από 4.000 βλαβερές χημικές ουσίες, οι οποίες ασκούν σοβαρή επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, οδηγώντας σε καρδιοαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, αναπνευστικές παθήσεις, καθώς και σε προβλήματα κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης και στοματικής υγείας, και από δευτερογενή έκθεση στον καπνό.

«Κι όλα αυτά την ώρα που υπάρχουν φάρμακα, υποκατάστατα νικοτίνης και ψυχοθεραπείες, ικανές να βοηθήσουν στη διακοπή», προσθέτει ο ΠΙΣ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, οι χώρες με τη μεγαλύτερη εξάπλωση του καπνίσματος εντός της ΕΕ περιλαμβάνουν τη Βουλγαρία, ακολουθεί η Τουρκία και στην τρίτη θέση η Ελλάδα. Αντίθετα, οι χώρες με τους λιγότερους καπνιστές είναι η Σουηδία (9,3%), η Ισλανδία (11,2%), η Φινλανδία (12,5%), η Νορβηγία (12,9%) και το Λουξεμβούργο (13,5%).

Η ΕΕ έχει θέσει ως σκοπό να επιτύχει μια «γενιά χωρίς καπνό», στην οποία λιγότερο από το 5% του πληθυσμού θα χρησιμοποιεί καπνό μέχρι το 2040, σε σύγκριση με το 24% που καταγράφεται σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου.

Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες για την επίτευξη αυτής της «γενιάς χωρίς καπνό» είναι:

1. Η προαγωγή της υγείας και η πρόληψη για την αποτροπή έναρξης του καπνίσματος, κυρίως σε άτομα 15 ετών και άνω.

2. Η προστασία των μη καπνιστών από την έκθεση σε παθητικό κάπνισμα.

3. Η εξίσωση υποστήριξης για τη διακοπή καπνίσματος.

4. Ο έλεγχος και η ρύθμιση των νέων προϊόντων καπνού.

Ο ΠΙΣ προτείνει στην Πολιτεία την επιβολή τέλους 10 λεπτών του ευρώ σε κάθε πακέτο τσιγάρων ή παρόμοιο προϊόν καπνού, με τα έσοδα να πηγαίνουν αποκλειστικά σε προγράμματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου η ιατρική κοινότητα είναι πρόθυμη να συμμετάσχει ενεργά.

Διαβάστε επίσης:

Κοινοποιήστε
Close Menu