counters Πάπας Λέων XIV: Μπορεί να αντισταθεί στον Τραμπ και να ενώνει την εκκλησία στις ΗΠΑ; - trelokouneli.gr Skip to main content

Λίγες μέρες πριν από τη σύγκληση του κονκλάβιου για την εκλογή του πρώτου Αμερικανού ηγέτη της Καθολικής Εκκλησίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανήρτησε μία προκλητική φωτογραφία του εαυτού του ως ποντίφικα, προκαλώντας όχι μόνο την αγανάκτηση αλλά και την καταδίκη των εκκλησιαστικών ηγετών.

Αυτή ήταν μόνο μία από τις πολλές αμφισβητήσεις που έκανε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου, στο οποίο δεν μπόρεσε να αντισταθεί και να παρέμβει, έχοντας προηγουμένως επισκεφθεί την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου και επιδεικνύοντας τις ειρηνευτικές του διαπραγματεύσεις, ενώ επίσης υποστήριξε κάποιους (θεωρητικούς) υποψηφίους για την Αγία Έδρα.

Ένας καρδινάλιος δήλωσε στο POLITICO ότι οι κληρικοί «ήταν απρόθυμοι» να εκλέξουν κάποιον από την «παγκόσμια υπερδύναμη». Ωστόσο, όταν οι 133 καρδινάλιοι απομονώθηκαν στην Καπέλα Σιξτίνα την Τετάρτη για να επιλέξουν τον ηγέτη των 1,4 δισεκατομμυρίων καθολικών παγκοσμίως, κατέληξαν όχι απλώς σε έναν Αμερικανό, αλλά και σε κάποιον ο οποίος θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντίβαρο στον παρορμητικό πρόεδρο.

Αυτό δεν ήταν τυχαίο. Όταν οι καρδινάλιοι βρήκαν τελικά ενότητα για το νέο ποντίφικα, οι προοδευτικοί ανάμεσά τους συνειδητοποίησαν ότι ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, 69 ετών, πρώην ιεραπόστολος από το Σικάγο με μικτή καταγωγή, ήταν ένας ηγέτης που θα μπορούσε να προσφέρει μία εναλλακτική φωνή απέναντι στον Τραμπ. Ο Πρέβοστ ανακηρύχθηκε Πάπας Λέων XIV την Πέμπτη.

Αν και δεν ήταν ο κύριος παράγοντας πίσω από την απόφαση —η οποία καθοδηγήθηκε από εσωτερικές εκτιμήσεις— η παρουσία ενός Αμερικανού Πάπα που θα μπορούσε να αντιπαρατεθεί στον Τραμπ ήταν ένα «συμπληρωματικό δώρο», είπε ένας κληρικός. Στην πραγματικότητα, ο Πάπας Λέων φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση σχεδόν με όλα όσα εκπροσωπεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Λέων XIV αναμένεται να συνεχίσει την ανθρώπινη προσέγγιση της παποσύνης που εξόργισε τους υποστηρικτές του MAGA και ενθαρρύνθηκε από τον Φραγκίσκο, υποστηρίζοντας γενικά τις προσπάθειες του προκάτοχου του για μια πιο ανεκτική Εκκλησία απέναντι σε ομάδες που ιστορικά έχει καταδιώκει.

Σε αντίθεση με την απομονωτική στάση του Τραμπ, ο Λέων XIV αναμένεται επίσης να συνεχίσει την πολιτική του Φραγκίσκου να δίνει μεγαλύτερη φωνή στις τοπικές εκκλησίες σε περιοχές όπως η Αφρική, η Ασία και η Λατινική Αμερική. Η υποστήριξη των καρδιναλίων από αυτά τα αναπτυσσόμενα κέντρα του καθολικού κόσμου θεωρείται ότι ήταν καθοριστική για την εκλογή του.

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που διχάζουν τον Τραμπ και τον νέο Πάπα είναι η μετανάστευση.

Ενώ ο πρόεδρος συνεχίζει τις μαζικές απελάσεις παράτυπων μεταναστών από τις ΗΠΑ, ο Λέων υποστηρίζει ότι είναι «υπέρ των μεταναστών, υπέρ των προσφύγων, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων—στέκεται στο πλευρό των φτωχών», σύμφωνα με καρδινάλιο, καθώς είναι γνωστό ότι έχει διπλή υπηκοότητα από τα χρόνια του στο Περού.

Ο ιστορικός της εκκλησίας, Αλμπέρτο Μελόνι, δήλωσε: «Σίγουρα είναι πρόβλημα για τον Τραμπ, καθώς ο Λέων εκπροσωπεί την Αμερική που ο Τραμπ απεχθάνεται, αυτούς που μιλούν ισπανικά». Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο χαιρετισμό του την Πέμπτη περιλάμβανε σκόπιμη χρήση των ισπανικών και ιταλικών, όχι των αγγλικών.

Ο 92χρονος Γερμανός καρδινάλιος, Βάλτερ Κάσπερ, ανέφερε ότι το μεταναστευτικό ήταν ένα «πολύ σημαντικό θέμα» κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών για το κονκλάβιο. Η αντιμετώπιση των μεταναστών από τον Τραμπ θεωρείται «τρομερή» σύμφωνα με τον ίδιο, και ο Λέων, προερχόμενος από τις ΗΠΑ και το Περού, γνωρίζει καλά την κατάσταση.

Η άποψη του Λέοντα για την κυβέρνηση Τραμπ είναι ήδη εμφανής. Ένας λογαριασμός στο Χ, που πιστεύεται ότι συνδέεται με τον νέο Ποντίφικα, επικρίνει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη μετανάστευση. Με το λευκό ράσο που φόρεσε την Πέμπτη, ο Λέων θέτει τον εαυτό του ως φωνή υπέρ των μεταναστών, καταγγέλλοντας «την παραμέληση του ελέους και τις τρομακτικές παραβιάσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» ενάντια σε αυτούς που δεν έχουν πίστη.

Η εκλογή του Πρέβοστ δεν αφορούσε και μόνο τον άνθρωπο που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο. Αντιθέτως, σχετίζεται με την ευρύτερη διαβρωτική επιρροή της αμερικανικής πολιτικής στην Καθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ, η οποία έχει διχαστεί σε αντίπαλες φατρίες που αμφισβητούν την εξουσία του Φραγκίσκου.

Οι παραδοσιακοί ισχυρίζονται ότι διώκονται από τον Φραγκίσκο και αμφισβητούν ανοιχτά την εξουσία του, οδηγώντας κάποιους να αναρωτιούνται αν η Εκκλησία στην Αμερική θα έρθει σε ρήξη με τη Ρώμη.

Αυτή η κατάσταση είναι κάτι που οι ηγέτες της Εκκλησίας δεν μπορεί να αφήσουν να ξεφύγει από τον έλεγχο. Υπάρχει μια παραδοχή μεταξύ των καρδιναλίων ότι «χωρίς την αμερικανική εκκλησία, δεν υπάρχει εκκλησία», όπως δήλωσε αξιωματούχος του Βατικανού.

Όταν οι καρδινάλιοι επέλεξαν τον Πρέβοστ, πολλοί κατάλαβαν ότι ήταν ένας που μπορούσε να συμβάλλει στην επούλωση αυτών των διαιρέσεων. «Σίγουρα θα έχει επιρροή στην αμερικανική Εκκλησία, καθώς είναι Αμερικανός και προέρχεται από το Σικάγο», είπε ένα μέλος του κονκλάβιου. Ο Λέων XIV έχει ήδη εκφράσει την προθυμία του να συμφιλιωθεί με τους παραδοσιακούς, μετακομίζοντας στο Αποστολικό Παλάτι, την πολυτελή κατοικία του Βατικανού.

Η μετακόμιση στο παλάτι σημαίνει «ότι δεν είμαστε εναντίον σας», δήλωσε το ίδιο άτομο. Υπογράμμισε ότι ο νέος Πάπας δεν έχει σκοπό να ανταγωνιστεί τους συντηρητικούς, δεδομένου ότι η κύρια επιθυμία πριν από την εκλογή του ήταν η «ενότητα».

Ο νέος Πάπας ενδέχεται επίσης να «επανερμηνεύσει», χωρίς να ανακαλέσει, κάποιες από τις πιο αμφιλεγόμενες προοδευτικές κινήσεις του Φραγκίσκου, όπως η δυνατότητα ευλογίας ομόφυλων ζευγαριών. Ο καρδινάλιος Ζαν-Κλοντ Χόλεριχ επισήμανε την προοπτική ο Πρέβοστ να υιοθετήσει έναν πιο διαλλακτικό τόνο, χαρακτηριστικά δηλώνοντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει επανορθωτικά κάποιες από τις πιο προβληματικές αποφάσεις του προηγούμενου Πάπα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Πρέβοστ έχει ήδη συνομιλήσει με τον Ρέιμοντ Μπερκ, έναν σκληροπυρηνικό κριτικό του Φραγκίσκου, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχίες για το μέλλον της Εκκλησίας.

Παρά τις προσδοκίες, δεν είναι βέβαιο ότι ο Πρέβοστ θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις πιο σφοδρές δυνάμεις του MAGA, οι οποίες τον έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως ανατρεπτικός αριστερός. Η Λόρα Λούμερ, ακροδεξιά ακτιβίστρια, έχει επικρίνει τον νέο Πάπα, υποστηρίζοντας ότι είναι «κατά του Τραμπ» και «υπέρ των ανοιχτών συνόρων».

Η σημασία της εκλογής ενός Πάπα που γεννήθηκε στις ΗΠΑ είναι τεράστια και αντικατοπτρίζει τις πολιτικές διαχωρίσεις που υφίστανται. Ο καρδινάλιος Χόλεριχ επισημαίνει ότι δεν εκλέχθηκε ως αντι-Τραμπ, αλλά ως μαθητής του Ιησού, αναγνωρίζοντας ωστόσο την αμερικανική καταγωγή του.

Κοινοποιήστε
Close Menu