counters Πέδρο Σάντσεθ: «Πρέπει να πιέσουμε το Ισραήλ να σταματήσει τις σφαγές στη Γάζα» - trelokouneli.gr Skip to main content

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ζητά σήμερα να ασκηθεί «πίεση στο Ισραήλ για να τερματιστεί η σφαγή στη Γάζα», ενώ αναφέρει ότι η Ισπανία θα προτείνει στο Διεθνές Δικαστήριο να «αποφανθεί» σχετικά με την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Η σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που διαδραματίζεται στη Γάζα από τον Οκτώβριο του 2023 έχει προκαλέσει πάνω από 50.000 θανάτους, 100.000 τραυματίες και δύο εκατομμύρια άτομα εκτοπισμένα», υπογράμμισε ο ηγέτης της ισπανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μια Σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη.

Αναφερόμενος στα «απαράδεκτα» στοιχεία που παραβιάζουν την «αρχή της ανθρωπιάς», ο Σάντσεθ τόνισε ότι πρέπει να «εντείνουμε την πίεσή μας στο Ισραήλ να σταματήσει τη σφαγή στη Γάζα, κυρίως μέσω των κανόνων του διεθνούς δικαίου».

Για το σκοπό αυτό, η Ισπανία θα «καταθέσει ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών μια πρόταση που θα ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί για την τήρηση από το Ισραήλ των διεθνών υποχρεώσεών του αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα», ανέφερε ο ίδιος.

Επιπλέον, ο Σάντσεθ διευκρίνισε ότι η Ισπανία προγραμματίζει να υποβάλει μια άλλη πρόταση που θα ζητά από το Ισραήλ να «τερματίσει τον ανθρωπιστικό αποκλεισμό που έχει επιβληθεί στη Γάζα» και να εξασφαλίσει «μια πλήρη και ανεμπόδιστη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό τόπο.

Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του στο ισπανικό κοινοβούλιο την 7η Μαΐου, ο Σάντσεθ είχε ήδη αναφέρει πως θα παρουσιαστεί σχέδιο ψηφίσματος με «έκτακτα μέτρα για την παύση της σφαγής αμάχων» και εγγυήσεις για την είσοδο «ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα.

Η προώθηση μιας πολιτικής λύσης στην περιοχή αποτελεί επίσης προτεραιότητα, υπογράμμισε σήμερα ο Σάντσεθ, εκτιμώντας ότι «η μοναδική οδός προς την ειρήνη στην περιοχή» είναι «η εφαρμογή της λύσης των δύο Κρατών».

Επιπλέον, «θα ήθελα να παροτρύνω εκ νέου άλλα κράτη να αναγνωρίσουν το Κράτος της Παλαιστίνης», τόνισε, υπογραμμίζοντας την αξία της διεθνούς συνόδου του Ιουνίου στη Σαουδική Αραβία για μια ειρηνική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης.

Αυτή η σύνοδος αποτελεί μια «ιστορική ευκαιρία που δε θα πρέπει να χαθεί, αλλά θα είναι πετυχημένη μόνο εφόσον υπάρξει ευρεία αραβική και ευρωπαϊκή συναίνεση που θα οδηγήσει σε αποφασιστική δράση από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», τόνισε.

Η Ισπανία, που αναγνώρισε το Κράτος της Παλαιστίνης στις 28 Μαΐου του 2024 μαζί με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, έχει καταστεί μια από τις πιο επικριτικές φωνές εντός της ΕΕ απέναντι στην κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Διαβάστε επίσης:

Τηλεφωνική επικοινωνία Ρούμπιο και Λαβρόφ, μια μέρα μετά τις διαπραγματεύσεις στην Τουρκία

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 20 νεκροί από το πέρασμα ανεμοστρόβιλων

Γάζα: Η Χαμάς επιβεβαιώνει νέο γύρο διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός

Κοινοποιήστε
Close Menu