Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας, εξέφρασε δημόσια τις αμφιβολίες του σχετικά με την αξία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, κατηγορώντας την ηγεσία της Ουκρανίας για θανατηφόρες επιθέσεις σε γέφυρες στη Ρωσία, οι οποίες οδήγησαν στο θάνατο επτά ανθρώπων και τραυμάτισαν 115.
Ταυτόχρονα, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Πούτιν δήλωσε με σφοδρότητα ότι η Μόσχα θα πρέπει να αντιδράσει στις επιθέσεις της Ουκρανίας.
Η νέα σειρά συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη, τη στιγμή που οι εντάσεις στο μέτωπο του πολέμου αυξάνονται.
Εκρηκτικές επιθέσεις σε γέφυρες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου σε περιοχές της Ρωσίας, όπως οι Κουρσκ και Μπριάνσκ, που γειτονεύουν με την Ουκρανία. Οι επιθέσεις προκάλεσαν τον εκτροχιασμό των αμαξοστοιχιών, με αποτέλεσμα τον θάνατο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό 113, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σύμφωνα με την Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή.
Ο Πούτιν χαρακτήρισε τις επιθέσεις τρομοκρατικές ενέργειες που είχαν ως σκοπό την αποτυχία των ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενημέρωσε ότι το Κίεβο απέρριψε την πρόταση της Μόσχας για μια μερική κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο έως τριών ημερών.
Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή κατηγόρησε το Κίεβο για «τρομοκρατικές ενέργειες» ανατινάζοντας δύο γέφυρες στη Ρωσία το Σαββατοκύριακο. Η ανατίναξη μιας οδικής γέφυρας, κάτω από την οποία περνούσε επιβατική αμαξοστοιχία στο Μπριάνσκ, προκάλεσε τουλάχιστον επτά θύματα και δεκάδες τραυματισμούς, ανάμεσα στους οποίους και δύο παιδιά.
Ο Πούτιν σημείωσε ότι οι επιθέσεις στον Μπριάνκ και στον Κουρσκ ήταν σαφώς εναντίον αθώων πολιτών και αποτελούν απόδειξη της εκφυλιστικής πορείας της κυβέρνησης του Κιέβου, που εξελίσσεται σε τρομοκρατική οργάνωση.
«Το σημερινό καθεστώς του Κιέβου δεν επιθυμεί καθόλου ειρήνη», δήλωσε ο Πούτιν σε κυβερνητική συνεδρίαση. «Αναζητούν συνάντηση κορυφής, αλλά πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο υπό αυτές τις συνθήκες; Τι έχουμε να συζητήσουμε; Πώς να διαπραγματευτούμε με άτομα που βασίζονται στην τρομοκρατία;» είπε ο Πούτιν.
Χαρακτήρισε επίσης ότι οποιαδήποτε εκεχειρία θα χρησιμοποιηθεί για να επανασταλεί η Ουκρανία με δυτικά όπλα.
Η Ουκρανία δεν έχει εκδώσει καμιά ανακοίνωση σχετικά με τις εκρήξεις στις γέφυρες.
Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία ανέφερε ότι στο Σαββατοκύριακο επιτέθηκε σε ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια στη Σιβηρία και τη βόρεια Ρωσία, χτυπώντας στρατηγικούς στόχους με αποτέλεσμα ζημιές σε βομβαρδιστικά μέχρι 4.300 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου.
Ο Κιθ Κέλογκ, εκπρόσωπος του Αμερικανού προεδρεύοντος Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, εκτίμησε ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου έχει αυξηθεί σημαντικά, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν drones για επιθέσεις σε ρωσικά στρατιωτικά αεροδρόμια, βαθιά μέσα στη Ρωσία.
Ο Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας ευθύνονται για την ανατίναξη των γέφυρες σε Μπριάνσκ και Κουρσκ, εγκλήματα που όπως ανέφερε, είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια επτά ζωών και την πρόκληση τραυματισμών σε άλλους 115. Ο Μπαστρίκιν υπογράμμισε ότι οι συσκευές ελέγχου των εκρηκτικών παρασκευάστηκαν στην Ουκρανία, ενώ τα εκρηκτικά ήταν ξένων συμφερόντων και περιέγραψε τις συγκεκριμένες επιθέσεις ως τρομοκρατικές.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε σήμερα ότι η Δύση έχει ρόλο, τόσο άμεσο όσο και έμμεσο, σε ουκρανικές «τρομοκρατικές επιθέσεις» κατά μη στρατιωτικών στόχων εντός Ρωσίας.
Από την ερώτηση αν η Ρωσία πιστεύει ότι η Δύση είχε εμπλοκή στις πρόσφατες επιθέσεις, η Ζαχάροβα απάντησε ότι η Δύση παρέχει όπλα, παρέχει συντεταγμένες για τους στόχους, αρνείται να καταδικάσει οι επιθέσεις και ενθαρρύνει όντως τέτοιες πράξεις.
Στον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη τη Δευτέρα, η ρωσική αντιπροσωπεία πρότεινε στην ουκρανική πλευρά μια μερική κατάπαυση του πυρός «δύο ή τριών ημερών» σε ορισμένες περιοχές του μετώπου.
Το Κίεβο αναμένει πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία.
«Πιστεύω ότι είναι απλά ένα σοβαρό λάθος του Κιέβου, εννοώντας την κατηγορηματική και ωμή άρνηση του Ζελένσκι να αποδεχτεί αυτή την πρόταση», ανέφερε ο Λαβρόφ κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συνεδρίασης υπό τον Πούτιν, η οποία μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ συμπλήρωσε ότι η Μόσχα δεν πρέπει να πέσει θύμα των προκλητικών ενεργειών της Ουκρανίας και ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει διαπραγματεύσεις και όλα τα διαθέσιμα μέσα για να εκπληρώσει τους στόχους της στρατιωτικής της επιχείρησης στην Ουκρανία. Μετά την παρέμβαση του Λαβρόφ, ο Πούτιν σχολίασε: «Συμφωνώ απόλυτα».
Από τις Βρυξέλλες, στη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα πρέπει να οδηγηθεί στη διπλωματία για να τερματίσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία. «Η Μόσχα οφείλει να αναγκαστεί να δει τη διπλωματία ως επιλογή. Χρειαζόμαστε εκεχειρία. Χρειαζόμαστε πραγματική ειρήνη (…), ουσιαστική ασφάλεια και θα πρέπει να επιδιώξουμε όλες τις διαθέσιμες μεθόδους για να το πετύχουμε», δήλωσε μέσω βιντεοκλήσης στην αρχή της συνόδου των υπουργών Άμυνας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος επισήμανε ότι οι ειρηνευτικοί όροι που πρότεινε η Μόσχα κατά τις συνομιλίες της Δευτέρας στην Κωνσταντινούπολη είναι «τελεσίγραφα» που η Ουκρανία δεν έχει τη δυνατότητα να αποδεχτεί, καθώς η Ρωσία απαιτεί κυρίως την απομάκρυνση των στρατευμάτων του Κιέβου από τέσσερις ουκρανικές περιοχές που έχει ανακοινώσει ότι θα προσαρτήσει.