Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η διαδικασία «αποσύνθεσης» του σύμπαντος είναι πιο γρήγορη από ό,τι είχαν υπολογίσει μέχρι τώρα οι επιστήμονες.
Ομάδα τριών ειδικών από το Πανεπιστήμιο Radboud στην Ολλανδία ανέλυσε τον χρόνο που απαιτείται για την «εξάτμιση» των μαύρων τρυπών, των αστέρων νετρονίων και άλλων κοσμικών αντικειμένων, μέσω ενός μηχανισμού που θυμίζει την ακτινοβολία Hawking.
Μέσω της μελέτης τους, η οποία επενδύει πάνω σε προηγούμενες ανακαλύψεις της ίδιας ομάδας, διαπιστώθηκε ότι τα τελευταία αστρικά κατάλοιπα του σύμπαντος θα χρειαστούν περίπου 10⁷⁸ χρόνια για να εξαφανιστούν, αριθμός σημαντικά μικρότερος από την προηγούμενη εκτίμηση του 10¹⁰⁴ χρόνια.
Στους νέους υπολογισμούς τους, οι επιστήμονες βασίστηκαν στην θεωρία του Stephen Hawking, ο οποίος το 1975 υποστήριξε ότι ορισμένα υλικά μπορούν να διαφύγουν από τον ορίζοντα γεγονότων των μαύρων τρυπών.
Το φαινόμενο, που ερμηνεύεται μέσω της κβαντικής μηχανικής, υποδηλώνει ότι οι μαύρες τρύπες σταδιακά αποσυντίθενται σε σωματίδια και ακτινοβολία. Αυτή η διαπίστωση έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν, που αναφέρει ότι οι μαύρες τρύπες δεν έχουν αυτή την ιδιότητα.
Η ερευνητική ομάδα, που περιλαμβάνει τον Heino Falcke, ειδικό στις μαύρες τρύπες, τον κβαντικό φυσικό Michael Wondrak και τον μαθηματικό Walter van Suijlekom, δημοσίευσε τα ευρήματά της στο Journal of Cosmology and Astroparticle Physics.
Η νέα τους έρευνα είναι συνέχεια μιας προηγούμενης δημοσίευσης του 2023, όπου διαπιστώθηκε ότι ορισμένα από τα παλαιότερα στοιχεία του σύμπαντος, όπως οι μαύρες τρύπες και οι άστρα νετρονίων, μπορούν κι αυτά να εξατμιστούν μέσω διεργασιών παρομοίων με την ακτινοβολία Hawking.
Αφού αναλύθηκε αυτή η προηγούμενη εργασία, η ομάδα εξέτασε πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει αυτή η διαδικασία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, πιστεύουν ότι το τέλος του σύμπαντος πλησιάζει σε περίπου 10⁷⁸ χρόνια, αν ληφθεί υπόψη μόνο η ακτινοβολία τύπου Hawking.
Αναλύοντας την ακτινοβολία Hawking
Για να φτάσουν σε αυτό τον αριθμό, υπολόγισαν τον χρόνο που απαιτείται για να διασπαστεί ένας λευκός νάνος, το πιο ανθεκτικό ουράνιο σώμα στο σύμπαν, μέσω της ακτινοβολίας Hawking. Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι λευκοί νάνοι ενδέχεται να έχουν διάρκεια ζωής 10¹⁰⁴ χρόνια.
Σε δήλωσή του, ο επικεφαλής της έρευνας Heino Falcke ανέφερε: «Έτσι, το τελικό τέλος του σύμπαντος έρχεται πολύ πιο νωρίς από ότι αναμένονταν, αλλά ευτυχώς χρειάζεται πολύς χρόνος για να συμβεί».
Αν και η θεωρία της ακτινοβολίας του Hawking αφορά κυρίως τις μαύρες τρύπες, η ομάδα από το Πανεπιστήμιο Radboud πιστεύει ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα αντικείμενα που συνδέονται με βαρυτικά πεδία. Οι υπολογισμοί τους υποδεικνύουν ότι ο χρόνος εξάτμισης ενός αντικειμένου εξαρτάται μόνο από την πυκνότητά του.
Ενώ αυτό μπορεί να δείχνει ότι το σύμπαν είναι πιθανώς μικρότερης διάρκειας από όσο πιστεύαμε, η μελέτη επισημαίνει την απέραντη χρονική κλίμακα που μπορεί να διαρκέσει το σύμπαν.
Η ομάδα θεωρεί ότι τα ευρήματά τους αναμένεται να ρίξουν “φως” στην κατανόηση του σύμπαντος. Ο Walter van Suijlekom τόνισε: «Με τη διατύπωση τέτοιων ερωτημάτων και την εξέταση ακραίων περιπτώσεων, επιθυμούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τη θεωρία και ίσως μια μέρα να αποκαλύψουμε το μυστήριο της ακτινοβολίας Hawking».
Διαβάστε επίσης:
Η μεγαλύτερη σε διάρκεια δικαστική πλάνη στη Βρετανία: 68χρονος αθωώθηκε, αφού πέρασε 38 χρόνια στη φυλακή για φόνο που δεν διέπραξε
Μήνυμα του Οτσαλάν από τη φυλακή: «Χαιρετίζω την απόφαση για τη διάλυση του PKK»
«Έτοιμη η Μόσχα για σοβαρές συνομιλίες για την Ουκρανία» – Διπλωματικός πυρετός ενώ παραμένει άγνωστο ποιος και… αν θα παραστεί από τη Ρωσία