counters Πρόσκληση του ΠΟΥ για την προστασία των δύο τελευταίων εν λειτουργία νοσοκομείων στη Γάζα - trelokouneli.gr Skip to main content

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να προχωρήσουν σε «άμεση προστασία» των νοσοκομείων αλ Νάσερ και αλ Αμάλ στη Λωρίδα της Γάζας, μέσω ανάρτησής του στο Χ.

Τα αλ Νάσερ και αλ Αμάλ «είναι τα μόνα δύο δημόσια νοσοκομεία που λειτουργούν ακόμα στη Χαν Γιούνις (στο νότιο κομμάτι της Γάζας), όπου διαμένει η πλειονότητα του πληθυσμού. Αν αυτά αποσυρθούν, οι Παλαιστίνιοι θα στερηθούν πρόσβασης σε κρίσιμες υγειονομικές υπηρεσίες», τονίζει ο ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι το συστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας» είναι σε οριακή κατάσταση και](αλ Νάσερ, που είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στον παλαιστινιακό θύλακα, καθώς και το αλ Αμάλ «αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της αναστολής λειτουργίας τους».

Ταυτόχρονα, η υπηρεσία του ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει ενεργό νοσοκομείο στο βόρειο μέρος της Γάζας.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι δύο αυτές υγειονομικές δομές δεν έχουν λάβει εντολή εκκένωσης μέσω του ισραηλινού στρατού, αλλά βρίσκονται «εντός ή στα όρια της ζώνης εκκένωσης που προσδιορίστηκε στις 2 Ιουνίου».

Οι ισραηλινές αρχές ενημέρωσαν το υπουργείο Υγείας της Γάζας ότι «οι δρόμοι προς τα δύο νοσοκομεία θα αποκλειστούν», καθιστώντας έτσι «δύσκολη ή αδύνατη» την πρόσβαση για το υγειονομικό προσωπικό και τους ασθενείς.

«Εφόσον η κατάσταση επιδεινωθεί, τα δύο νοσοκομεία θα είναι σε σοβαρό κίνδυνο να σταματήσουν να λειτουργούν εξαιτίας των περιορισμών στη μετακίνηση, της ανασφάλειας και της αδυναμίας του ΠΟΥ και των συνεργατών του να τα ανεφοδιάσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Ο ΠΟΥ σημειώνει ότι το αλ Νάσερ και το αλ Αμάλ ήδη λειτουργούν πάνω από τις δυνατότητές τους, τη στιγμή που οι τραυματίες συνεχίζουν να καταφθάνουν, και παρατηρείται «σοβαρή έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού» μετά από δύο μήνες πλήρους αποκλεισμού της Γάζας, ο οποίος έχει περιοριστεί κάπως από τις ισραηλινές αρχές τις τελευταίες εβδομάδες.

«Η διακοπή λειτουργίας των νοσοκομείων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους ασθενείς που χρειάζονται χειρουργικές επεμβάσεις, νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μετάγγιση ή καρκινική θεραπεία και αιμοκάθαρση», προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Επιπλέον, η πιθανή αναστολή λειτουργίας αυτών των νοσοκομείων θα σήμαινε την απώλεια 490 κλινών, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νοσοκομειακών κλινών στη Γάζα να πέσει «κάτω από 1.400 (40% λιγότερες σε σύγκριση με πριν από την έναρξη του πολέμου) για έναν πληθυσμό 2 εκατομμυρίων».

Μετά από σχεδόν 20 μήνες καταστροφικών συγκρούσεων, ο παλαιστινιακός θύλακας βρίσκεται μπροστά στην πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, με τον πληθυσμό να έχει υποστεί δραματικές συνέπειες από τους βομβαρδισμούς, τις εκτοπίσεις και την πείνα.

Κοινοποιήστε
Close Menu