counters Ρωσία προτείνει προσωρινή κατάπαυση φωτιάς «2-3 ημερών» σε «ορισμένα μέρη» της Ουκρανίας. - trelokouneli.gr Skip to main content

Η Ρωσία πρότεινε μια περιορισμένη κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία για «δύο έως τρεις ημέρες» σε ορισμένες περιοχές του μετώπου κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής των ρωσικών διαπραγματευτών. Από την πλευρά του, το Κίεβο ζητά μια πλήρη και άνευ όρων εκεχειρία.

«Υποβάλαμε μια αρκετά γενική πρόταση: μια συγκεκριμένη κατάπαυση του πυρός για δύο ή τρεις ημέρες σε κάποιες περιοχές του μετώπου», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών.

Οι συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη διήρκεσαν λίγο πάνω από μια ώρα, με κύριο στόχο την επίτευξη ειρηνικής λύσης.

Οι συνομιλίες ξεκίνησαν στο παλάτι Τσιραγάν γύρω στις 14:43 και ολοκληρώθηκαν στις 15:57, όπως ανέφερε πηγή του TASS. Δεν αναμένονται πρόσθετες άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι αντιπροσωπείες θα αποχωρήσουν από την Κωνσταντινούπολη εντός της ημέρας, χωρίς προγραμματισμένες επόμενες συναντήσεις.

«Η συνάντηση έληξε, χωρίς αρνητικά αποτελέσματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Οντζού Κετσελί, επισημαίνοντας ότι «και οι δύο πλευρές θα κάνουν δηλώσεις» για τα ΜΜΕ.

Μετά τις διαπραγματεύσεις, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου, δίνοντας προτεραιότητα στους σοβαρά τραυματισμένους και στους νεαρούς αιχμαλώτους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μέλη της ουκρανικής αντιπροσωπείας, ο Ουμέροφ δήλωσε ότι επίσης θα επαναπατριστούν λείψανα στρατιωτών στο πλαίσιο αυτής της ανταλλαγής.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι το Κίεβο πιστεύει ότι όλα τα κρίσιμα θέματα μπορούν να επιλυθούν μόνο σε επίπεδο ηγετών και πρότεινε νέα συνάντηση μεταξύ 20ης και 30ής Ιουνίου για την πρόοδο των συνομιλιών.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, ο Αντρίι Γερμάκ, προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκάλυψε ότι οι Ουκρανοί παρέδωσαν στους Ρώσους μια λίστα με ονόματα εκατοντάδων παιδιών που ζητούν να επιστραφούν στην Ουκρανία.

«Αυτά τα παιδιά έχουν απομακρυνθεί παράνομα από τη Ρωσία ή έχουν εκτοπιστεί βίαια σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας», επεσήμανε μέσω Telegram ο Γερμάκ.

Επιπλέον, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι μεγάλος αριθμός παιδιών έχει μεταφερθεί από ρωσικές δυνάμεις και ζητά την επιστροφή τους ως μέρος μιας ενδεχόμενης ειρηνικής συμφωνίας. Η Ρωσία δηλώνει ότι ενήργησε για την προστασία των παιδιών από τις συγκρούσεις.

Ο Ουκρανός υφυπουργός Εξωτερικών Σέρχι Κισλίτσια ανέφερε ότι η ρωσική πλευρά αντέτεινε την πρόταση του Κιέβου για «άμεση κατάπαυση του πυρός». «Οι Ρώσοι παραμένουν αρνητικοί σε μια πρόταση για άνευ όρων κατάπαυση», κατέστησε σαφές.

Ο Ζελένσκι, από το Βίλνιους, τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν δεν πρέπει να «αποκομίσει τίποτα» από την εισβολή στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν δεν πρέπει να εγκαινιάσει καμία επιτυχία που να δικαιολογεί την επιθετικότητα του. Κάθε ανταμοιβή θα του έδειχνε ότι ο πόλεμος αξίζει», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ηγετών χωρών του ανατολικού ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι διεξάγονται «προετοιμασίες» για μια νέα ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία.

«Έχουν δια exchanged ε έγγραφα μέσω της τουρκικής πλευράς, και είμαστε σε διαδικασία προετοιμασίας για μια νέα απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου», ανέφερε.

Οι άμεσες συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία ξεκίνησαν στις 16 Μαΐου, ύστερα από τρία χρόνια, με πρωτοβουλία του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Το πρώτο γύρο συνομιλιών διήρκεσε περίπου δύο ώρες και τα μέρη αντάλλαξαν προθέσεις για συνέχιση της κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγή κρατουμένων με τον τύπο “1.000 για 1.000”, μια συμφωνία που τηρήθηκε.

Μετά το πέρας του πρώτου γύρου, ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα και ενθουσιασμένος για τη συνέχιση των συνομιλιών. Στη δεύτερη συνάντηση, τα μέρη αναμενόταν να ανταλλάξουν μνημόνια σχετικά με τις προσεγγίσεις της Μόσχας και του Κιέβου για την επίλυση της σύρραξης. Ο Mεντίνσκι είχε δηλώσει ότι οι Ρώσοι διαπραγματευτές «είναι πρόθυμοι να αρχίσουν μια ουσιαστική συζήτηση για κάθε τμήμα της συμφωνίας-πακέτου για την επικείμενη κατάπαυση του πυρός».

Σήμερα, ο δεύτερος γύρος συνομιλιών ξεκίνησε λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι, με σύντομη εισαγωγική ομιλία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εξέφρασε την ανάγκη για την ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ στην ολοκλήρωση του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας: “Η πιστότητα και η υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών είναι εξαιρετικά σημαντικές για αυτές τις συνομιλίες. Η αποφασιστικότητα του κ. Τραμπ να επαναφέρει την ειρήνη έχει ανοίξει έναν νέο δρόμο ευκαιρίας”.

Ο Φιντάν προσέθεσε ότι σε αυτή τη φάση των συνομιλιών “θα συζητήσουμε την προετοιμασία για τη συνάντηση των ηγετών. Ο κύριος στόχος είναι να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη ειρήνη” και επανέλαβε την πρόθεση της Τουρκίας να αναλάβει «κάθε είδους διευκολυντικές ενέργειες σε αυτή τη διαδικασία».

Επίσης, αναφέρθηκε στην προηγούμενη συμφωνία της ανταλλαγής των 1.000 κρατουμένων από κάθε πλευρά, που επιτεύχθηκε στην Κωνσταντινούπολη, 16 Μαΐου, επισημαίνοντας ότι “τα μάτια της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα σε αυτές τις επαφές. Πιστεύουμε ειλικρινά ότι θα εκμεταλλευτείτε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία και θα επιτύχετε συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα μας φέρουν πιο κοντά στην ειρήνη”.

“Το κύριο θέμα είναι να διασφαλίσουμε βιώσιμη ειρήνη” δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κατά την έναρξη των συνομιλιών στο παλιό ανάκτορο του Τσιραγάν στον Βόσπορο.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, λίγο πριν τη συνάντηση, συναντήθηκαν με αντιπροσώπους από τη Γερμανία, την Ιταλία και την Βρετανία, ύστερα από ένα τεταμένο 48ωρο με όλως αμοιβαίους βομβαρδισμούς και επιθέσεις με drones μεταξύ των δύο πλευρών.

Μειωμένες προσδοκίες

Μετά τις αμοιβαίες επιθέσεις, οι

προβλέψεις για θετικά αποτελέσματα από τις διαπραγματεύσεις ήταν χαμηλές, πέρα από την εκφορά των όρων για μια κατάπαυση πυρός από τις δύο πλευρές.

Η Ουκρανία απαιτεί μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας 30 ημερών και μετά την επανέναρξη των συνομιλιών σχετικά με τα κατεχόμενα εδάφη. Προβλέπεται επίσης η επιθυμία του Κιέβου να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, κάτι που η Μόσχα απορρίπτει κατηγορηματικά. Επιπλέον, οι Ουκρανοί θέλουν να αποφευχθούν περιορισμοί στη στρατιωτική τους δράση μετά την επιτυχία μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, καθώς και να μην αναγνωριστεί η ρωσική κυριαρχία σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας και να υπάρξουν αποζημιώσεις για την Ουκρανία. Υπογραμμίζουν επίσης ότι η τρέχουσα πρώτη γραμμή θα χρησιμεύσει ως σημείο εκκίνησης για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το εδαφικό ζήτημα.

Από την άλλη πλευρά, αν και η Ρωσία δεν έχει αποκαλύψει συγκεκριμένα αιτήματα, είναι σαφές ότι επιθυμεί να διατηρήσει τα εδάφη που έχει ήδη καταλάβει.

Οι αντιπροσωπείες έφθασαν με αυτοκίνητα και εισήλθαν στο χώρο της εκδήλωσης, με τους περισσότερους Ρώσους να φορούν κοστούμια και αρκετούς Ουκρανούς σε καμουφλαρισμένες στρατιωτικές στολές.

Διαβάστε επίσης:

Εκδίκηση ετοιμάζει ο Πούτιν για το «Περλ Χάρμπορ» της Ρωσίας: Εκκαθαρίσεις σε ανώτερους στρατιωτικούς και συντριπτικό χτύπημα στο Κίεβο

Γάζα: 51 νεκροί από τα ξημερώματα της Δευτέρας από ισραηλινά πυρά

«Ξύπνησε» η Αίτνα – Έτρεχαν πανικόβλητοι οι τουρίστες (videos)

Κοινοποιήστε
Close Menu