Στον σιδηρόδρομο, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού υπουργείου Υποδομών και του ιταλικού κρατικού ομίλου Ferrovie dello Stato (ιδιοκτήτη της Hellenic Train), που προβλέπει επενδύσεις ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ. Περιλαμβάνεται η προμήθεια 23 νέων τρένων – 8 υπεραστικών και 15 προαστιακών – η αναβάθμιση αμαξοστασίων και η δημιουργία υπερσύγχρονου κέντρου εκπαίδευσης. Οι δεσμεύσεις του ομίλου θα ενταχθούν σε νέα σύμβαση με ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα και υποχρέωση υλοποίησης του συστήματος ασφαλείας.
Παράλληλα, υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του ιταλικού διαχειριστή TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών. Ο στόχος είναι να τριπλασιαστεί η διασυνδετική ικανότητα από τα 500 στα 1.500 MW, εξέλιξη που εδραιώνει τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη και πάροχο καθαρής ενέργειας προς την Ιταλία και την υπόλοιπη Ε.Ε.
Οι συνομιλίες επιβεβαίωσαν τη στρατηγική σύγκλιση Αθήνας – Ρώμης σε ζητήματα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, οι δύο πλευρές τόνισαν την ανάγκη για αποτελεσματική φύλαξη συνόρων, πάταξη της παράνομης διακίνησης και ριζική αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής της Ε.Ε., με σεβασμό στις ιδιαίτερες πιέσεις των χωρών πρώτης γραμμής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα και για την ευρωπαϊκή άμυνα, υπογραμμίζοντας ότι μόνο χώρες που ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και τα συμφέροντα της Ε.Ε. μπορούν να έχουν ρόλο σε τέτοια σχήματα. Η αναφορά θεωρείται έμμεσο αλλά σαφές μήνυμα προς την Τουρκία, η οποία επιχειρεί να ενισχύσει τη θέση της μέσω της συνεργασίας της με την ιταλική αμυντική βιομηχανία.
Παράλληλα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της διατήρησης των διατλαντικών σχέσεων, απευθυνόμενος εμμέσως προς τις ΗΠΑ και ειδικότερα στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο η Τζόρτζια Μελόνι διατηρεί στενές σχέσεις. Το μήνυμα ήταν διπλό: ευρωπαϊκή ενότητα με ταυτόχρονη διατήρηση της στρατηγικής σχέσης με την Ουάσινγκτον.