counters Συναγερμός για σπάνια μόλυνση σε κατεψυγμένα φασολάκια που πωλήθηκαν στην Ελλάδα - trelokouneli.gr Skip to main content

Σε ένα επιστημονικό περιοδικό κλινικής τοξικολογίας δημοσιεύθηκε το άρθρο με τίτλο «Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία λόγω μόλυνσης από Solanum nigrum σε κατεψυγμένα πράσινα φασόλια – προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ κέντρου δηλητηριάσεων, νοσοκομείου και υγειονομικών αρχών» που αναφέρεται σε ένα σπάνιο περιστατικό τροφικής δηλητηρίασης από κατεψυγμένα βιολογικά φασολάκια γνωστής εταιρείας που πωλούνται και στην Ελλάδα. Τα φασολάκια αυτά περιείχαν Solanum nigrum, γνωστό και ως «Μαύρος στρύχνος». Το προϊόν διατέθηκε στην Ελλάδα και σε άλλες 22 χώρες το 2023, προκαλώντας συναγερμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της ειδοποίησης RASFF. Όμως, τότε δεν αναφέρθηκε ότι τα μολυσμένα φασολάκια προκάλεσαν τροφικές δηλητηριάσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο, πρόκειται για μία σπάνια μολύνση σε βιολογικά καλλιεργημένα κατεψυγμένα πράσινα φασόλια που οδήγησε τρεις ενήλικες και ένα παιδί σε νοσοκομείο στην Ολλανδία. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από Solanum nigrum, που περιέχει τοξική σολανίνη, περιλαμβάνουν συχνά γαστρεντερικές και νευρολογικές διαταραχές. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν καρδιοαγγειακά συμπτώματα που απειλούν τη ζωή, ενώ δεν υπάρχει κάποιο ειδικό αντίδοτο για τη δηλητηρίαση από σολανίνη.

Τα πρώτα θύματα ήταν δύο βιολόγοι και ο 32χρονος γιος τους. Μετά τον πρώτο εμετό, παρατήρησαν στο τηγάνι τους κάποια υλικά με πικρή γεύση που έμοιαζαν με μούρα. Χάρη στην εκπαίδευσή τους, αναγνώρισαν ότι πρόκειται για μούρα του Solanum nigrum.

Αμέσως επισκέφτηκαν το νοσοκομείο με τον γιο τους και κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ένας από τους ασθενείς ανέφερε ναυτία ενώ ένας άλλος είχε ταχυκαρδία (127 παλμοί/λεπτό) με φυσιολογική αρτηριακή πίεση (123/77 mmHg). Στους τρεις ασθενείς χορηγήθηκε ενεργός άνθρακας 3 ώρες μετά την κατάποση και εισήχθησαν για παρακολούθηση και τηλεμετρία. Μετά από 12 ώρες παρατήρησης, όλοι τους πήραν εξιτήριο.

Η Ολλανδική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και Καταναλωτικών Προϊόντων (NVWA) ενημερώθηκε για το περιστατικό το ίδιο πρωί. Αυτή η περίπτωση πυροδότησε την διαδικασία ανάκλησης του προϊόντος. Λίγες ημέρες μετά την απόσυρση από την αγορά, το Ολλανδικό Κέντρο Πληροφοριών Δηλητηριάσεων ειδοποιήθηκε για ένα κοριτσάκι ενός έτους που είχε καταναλώσει πράσινα φασόλια. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι γονείς ανακάλυψαν μούρα με πικρή γεύση στο πιάτο. Μέχρι τότε, η κόρη τους είχε φάει μισό πιάτο λαχανικών. Ενημερώθηκαν για την προειδοποίηση δημόσιας ασφάλειας στο διαδίκτυο και το προϊόν ταίριαζε με τον αριθμό παρτίδας.

Δεδομένου ότι δεν ήταν γνωστή η ποσότητα που καταναλώθηκε από το παιδί, το Ολλανδικό Κέντρο Πληροφοριών Δηλητηριάσεων τους συνέστησε να το μεταφέρουν στο νοσοκομείο για ενεργό άνθρακα και παρακολούθηση. Στο νοσοκομείο, οι απόπειρες χορήγησης ενεργού άνθρακα απέτυχαν. Ωστόσο, το παιδί παρακολούθησε για 12 ώρες και δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα. Μια άλλη οικογένεια με δύο ενήλικες, ένα νήπιο και ένα μωρό, βρήκε επίσης άγνωστα συστατικά ανάμεσα στα φασόλια τους. Αυτά αφαιρέθηκαν και πετάχτηκαν. Ορισμένες ώρες αργότερα έμαθαν για την ανάκληση και ανησύχησαν.

Τα βιολογικά πράσινα φασόλια προέρχονταν από ένα σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία. Το σούπερ μάρκετ ανέστειλε όλες τις παρτίδες προερχόμενες από τον ίδιο παραγωγό. Σε διάστημα δυόμισι ημερών μετά το πρώτο κρούσμα, εκδόθηκε προειδοποίηση δημόσιας ασφάλειας και έγινε ανάκληση του προϊόντος. Επιπλέον, σε κάθε ταμείο εμφανιζόταν ένα αναδυόμενο παράθυρο όταν το προϊόν που είχε ανακληθεί σαρωνόταν, προειδοποιώντας τους πελάτες να μην το αγοράσουν.

Η Ολλανδική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και Καταναλωτικών Προϊόντων επίσης επικοινώνησε με τον παραγωγό των πράσινων φασολιών για να διερευνήσει την πηγή της μόλυνσης και να τον καθοδηγήσει στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Παρά το ότι το Solanum nigrum συμπεριλαμβάνονταν στη διαδικασία ανάλυσης κινδύνου και τα κρίσιμα σημεία ελέγχου της εμπλεκόμενης εταιρείας, τα υφιστάμενα μέτρα δεν αποδείχθηκαν επαρκή για την εξάλειψη του κινδύνου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cibum.gr, τα κατεψυγμένα πράσινα φασόλια που αναφέρονται σε αυτή την εργασία παρήχθησαν με βιολογική γεωργία, η οποία απαγορεύει τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων, ενώ η καταπολέμηση των ζιζανίων γίνεται με μεθόδους όπως η κάλυψη με στρώμα, το χειροκίνητο και μηχανικό ξεβοτάνισμα, η αμειψισπορά και η κάλυψη καλλιεργειών. Παρά την ευρεία συζήτηση σε ακαδημαϊκούς κύκλους γύρω από την ποιότητα της βιολογικής παραγωγής και ζητήματα ασφάλειας της υγείας, τα βιολογικά τρόφιμα κερδίζουν ολοένα και περισσότερους φίλους στους καταναλωτές. Η αυξημένη ζήτηση μπορεί να έχει ως συνέπεια περισσότερα περιστατικά που σχετίζονται με τοξικούς μολυσματικούς παράγοντες ζιζανίων, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς του άρθρου.

*Φωτογραφία αρχείου

Δείτε επίσης:

Κοινοποιήστε
Close Menu