counters Τα 13 μέτρα που θα ενθαρρύνουν νέες γεννήσεις - Trelokouneli.gr Skip to main content

Oι δανειστές και τα κόμματα εξουσίας με τις μνημονιακές πολιτικές τους προέταξαν τη δημοσιονομική σταθερότητα και τη μείωση του χρέους έναντι της οικογένειας και των γυναικών, τονίζει ο Αλέξης Π. Μητρόπουλος, καθηγητής ΕΚΠΑ και πρόεδρος ΕΝΥ-ΠΕΚΚ, και συνεχίζει: ∆ημιούργησαν αρνητικές συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και την πληθυσμιακή ισορροπία τής πατρίδας. Έτσι σήμερα η κατάσταση της πληθυσμιακής εξέλιξης της χώρας είναι ζοφερή και δύσκολα αναστρέψιμη.

Η κρισιμότητα του δημογραφικού προβλήματος δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιηθεί επαρκώς από τους κυβερνώντες. Τα εξαγγελθέντα μέτρα στη ∆ΕΘ (7-9-2024) είναι άτολμα και μίζερα πολύ περισσότερο που κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν λόγο για «δημοσιονομικό χώρο», «δημοσιονομική σύνεση» και «σύγκλιση» τριτέκνων με τους πολυτέκνους.
O Αλέξης Π. Μητρόπουλος

Τα επιμέρους δικαιώματα των πολυτέκνων δεσμεύτηκαν (!) να ενισχυθούν μόνο με πόρους που θα προκύψουν από την αυστηροποίηση των κριτηρίων και τον εμπλουτισμό τους με πρόσθετα περιουσιακά κριτήρια. Έτσι ορισμένες χιλιάδες από τους σημερινούς δικαιούχους θα απολέσουν τις υφιστάμενες παροχές και θα ενισχυθούν οι παροχές των υπολοίπων! Ο απόλυτος εμπαιγμός!

Οι αριθμοί για την κατάρρευση των γεννήσεων και την πληθυσμιακή γήρανση παραπέμπουν σε συνθήκες πολέμου ή σε πολιτικές εθνικής γενοκτονίας και δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία τής χώρας!

Σύμφωνα με τα πρόσφατα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και του υπουργείου Εσωτερικών, για τα έτη 2011-2023, οι γεννήσεις στην πατρίδα μας ήταν λιγότερες κατά 449.028. Μάλιστα το 2023 καταγράφηκαν οι λιγότερες γεννήσεις στη νεότερη Ελλάδα (72.244)!

Οι βασικοί λόγοι που μείωσαν δραματικά τον αριθμό των γεννήσεων, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΝΥΠΕΚΚ, ήταν:

1. Η μεταβατική κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων την περίοδο 2015-2022 και η οριστική κατάργησή τους από 1-1-2023 για όλες τις γυναίκες.

2. Η κατάργηση ή η δραστική μείωση των περισσότερων οικογενειακών παροχών.

3. Η μείωση ή το «πάγωμα» των μισθών, κυρίως η μείωση του κατώτατου μισθού και η θέσπιση του «υποκατώτατου» για τους νέους κάτω των 25 ετών, που ίσχυσε την περίοδο 2012-2019.

4. Η κατάργηση ή η μείωση των τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων με τη θέσπιση αυστηρών περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων.

5. Η μειωμένη προστασία των νέων εργαζόμενων γυναικών.

6. Το περιορισμένο πλαίσιο χορήγησης γονικών αδειών.

7. Η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας (ν.4093/2012).

8. Η σύμφωνη γνώμη της δικαστικής εξουσίας για την κατάργηση των ευνοϊκών ορίων συνταξιοδότησης, καθώς και των δικαιωμάτων πολύτεκνων γυναικών (απόφαση ΣτΕ 719/2018).

Κοινοποιήστε
Close Menu