Το κεντρώο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν προτείνει την απαγόρευση της μουσουλμανικής μαντίλας για κορίτσια κάτω των 15 ετών σε δημόσιους χώρους, καθώς ο πρόεδρος προεδρεύει σε σύσκεψη της κυβέρνησης για να αναλύσει αυτό που αποκαλεί «πολιτικό ισλαμισμό» στη Γαλλία.
Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τους υπουργούς να υποβάλουν προτάσεις μέχρι τον Ιούνιο για να απαντήσουν στα «σοβαρά» ευρήματα της έκθεσης που παρήγγειλε ο Μακρόν για την παρουσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στη Γαλλία.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Μουσουλμανική Αδελφότητα – το κίνημα που ιδρύθηκε στην Αίγυπτο πριν από πάνω από 90 χρόνια και ενσωμάτωσε το σύγχρονο πολιτικό Ισλάμ – αποτελεί «απειλή για την εθνική συνοχή» της χώρας, επιφέροντας κινδύνους για «τον κοινωνικό ιστό και τους δημοκρατικούς θεσμούς».
Πριν από τη συνάντηση, ο Γκαμπριέλ Ατάλ, ο πρώην πρωθυπουργός και τρέχων ηγέτης του κόμματος Renaissance, πρότεινε την απαγόρευση της «χρήσης μαντίλας από ανηλίκους κάτω των 15 ετών σε δημόσιους χώρους». Τοποθετήθηκε λέγοντας ότι η μουσουλμανική κάλυψη για τα νεαρά κορίτσια «θέτει σοβαρή υπονόμευση της ισότητας των φύλων και της προστασίας των παιδιών». Επίσης, ανακοίνωσε σχέδιο για ποινικοποίηση της πίεσης σε γονείς που αναγκάζουν τις κόρες τους να φέρουν μαντίλα.
Οι προτάσεις του Ατάλ δέχθηκαν κριτική από κάποιους στο αριστερό φάσμα. Ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζερόμ Γκεντζ, ανέφερε ότι ο Ατάλ «κυνηγά την ακροδεξιά» και προάγει έναν καχυποψία προς τους Μουσουλμάνους.
Το γραφείο του Μακρόν ανακοίνωσε ότι η έκθεση σχετικά με την Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Γαλλία θα δημοσιευθεί στο τέλος της εβδομάδας. Το Μέγαρο των Ηλυσίων, επισημαίνοντας τη «σοβαρότητα» των ευρημάτων, επεσήμανε την ανάγκη να παρουσιαστούν οι προτάσεις άμεσα.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο εξασφάλισε αντίγραφο της έκθεσης, αναφέρεται στη διάδοση του ισλαμισμού «από κάτω προς τα πάνω», κοιτάζοντας την τοπική πολιτική, φιλανθρωπικές οργανώσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα και αθλητικά σωματεία. Αυτή η κατάσταση θεωρείται «βραχυπρόθεσμη έως μεσοπρόθεσμη απειλή».
Δεν είναι σαφές αν οι προτάσεις για περιορισμούς στη μουσουλμανική μαντίλα θα συμπεριληφθούν στην έκθεση ή όχι. Κατά τις προεδρικές εκλογές του 2022, η ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λε Πεν είχε προτείνει να απαγορευτεί η μουσουλμανική μαντίλα σε δημόσιους χώρους για όλες τις γυναίκες.
Σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο, οι δημόσιοι υπάλληλοι σε κρατικές δομές, όπως σχολεία και νοσοκομεία, απαγορεύεται να φέρουν εμφανή θρησκευτικά σύμβολα, περιλαμβάνοντας σταυρούς, εβραϊκά κιπά, σιχ τουρμπάνια και μουσουλμανικές μαντίλες. Η Γαλλία ενσαρκώνει μια κοσμική δημοκρατία που επιδιώκει τον καθαρό διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, προάγοντας την ισότητα για όλα τα θρησκεύματα. Το κράτος πρέπει να παραμένει ουδέτερο απέναντι στη θρησκεία, διασφαλίζοντας την ελευθερία της θρησκευτικής έκφρασης.
Το 2004, η Γαλλία απαγόρευσε την ισλαμική μαντίλα στα δημόσια σχολεία, μαζί με την απαγόρευση όλων των άλλων θρησκευτικών συμβόλων, με την αιτιολογία ότι τα σχολεία θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από οποιαδήποτε θρησκεία. Υπάρχουν επίσης συζητήσεις για νέο νόμο που θα απαγορεύσει τη χρήση μουσουλμανικής μαντίλας σε εγχώριες αθλητικές διοργανώσεις.
Το προεδρικό μέγαρο δήλωσε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να ανατεθεί η σύνταξη της έκθεσης σχετικά με την Μουσουλμανική Αδελφότητα. «Το κίνημα είναι παρόν στην Ευρώπη και ο στόχος του είναι ξεκάθαρα η Ευρώπη», δήλωσε αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να «ευαισθητοποιηθεί το κοινό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ωστόσο, το Ελιζέ ανέφερε επίσης: «Συμφωνούμε απόλυτα ότι δεν πρέπει να γενικεύουμε κι όλους τους Μουσουλμάνους».
Ο αξιωματούχος υπογράμμισε: «Αγωνιζόμαστε ενάντια στον ισλαμισμό και τις ακραίες του εκφάνσεις».
Η έκθεση έρχεται σε μια εποχή που η εθνική πολιτική της Γαλλίας στρέφεται σε ζητήματα εθνικής ταυτότητας και Ισλάμ, με την ακροδεξιά της Λε Πεν να κερδίζει έδαφος στις ψήφους. Ο Μπρουνό Ρεταϊό, υπουργός Εσωτερικών, ορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής του παραδοσιακού δεξιού κόμματος Les Républicains, μετά την αποχώρηση του πρώην ηγέτη του για να ενωθεί με τη Λε Πεν.
Ο Ρεταϊό δήλωσε νωρίτερα ότι ο πολιτικός ισλαμισμός «διεισδύει σιωπηλά σε αθλητικούς, πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς», με τελικό στόχο τη «σύλληψη ολόκληρης της γαλλικής κοινωνίας υπό τον νόμο της σαρία».
Το Γαλλικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο εξέδωσε μια ανακοίνωση προειδοποιώντας κατά της στοχοποίησης όλων των Μουσουλμάνων, δηλώνοντας ότι το κράτος «πρέπει πάνω απ’ όλα να μην ενισχύει τη γενικευμένη καχυποψία απέναντι στους Μουσουλμάνους στη Γαλλία».