Δεν έχει προηγούμενο η νεοαποικιοκρατική παράδοση της χώρας μας στις προσταγές του ΝΑΤΟ για τα εξοπλιστικά -αχόρταγα- «μάτια» της Ουκρανίας με εντολή Μητσοτάκη. Μια διαδικασία δίχως φρένο, με σοβαρότατες επιπτώσεις όχι μόνο για την Ελλάδα και τις σχέσεις της με το κομμάτι εκείνο της διεθνούς κοινότητας που διαφωνεί με τα επικίνδυνα νατοϊκά παιχνίδια στο μέτωπο του πολέμου που μαίνεται ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, αλλά και μια διαδικασία που αφήνει ανοιχτές πληγές τόσο στην αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας όσο, όμως, και στην οικονομία της.
Οσο για τον λογαριασμό που θα κληθούμε να πληρώσουμε οι Ελληνες φορολογούμενοι για να κάνει το νατοϊκό του… κομμάτι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επιμένει να παριστάνει τον προθυμότερο των συμμάχων της Δύσης; Μέσα στην επόμενη πενταετία η Αθήνα θα κληθεί να πληρώσει ένα ποσό της τάξης του 1 έως 2 δισεκατομμυρίων ευρώ – για να είναι «εντάξει» στις υποχρεώσεις της.
Το ξεκαθάρισε, άλλωστε, χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δίχως να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, που συνεδριάζουν από την Τετάρτη και θα συνεχίσουν και σήμερα να συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Κεντρικό θέμα συζήτησης θα είναι η πολυετής οικονομική δέσμευση για τη διατήρηση της υποστήριξης της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αλλάξει τη δυναμική της υποστήριξης προς την Ουκρανία.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία για μεγάλο χρονικό διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι δεν αναμένεται καμία απόφαση στη νατοϊκή υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ και ότι ο στόχος είναι οι αποφάσεις να ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να σταθούμε σταθερά στην υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Χαιρετίζω το γεγονός ότι οι Σύμμαχοι συνεχίζουν να πραγματοποιούν σημαντικές παραδόσεις όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού. Αλλά η Ουκρανία έχει επείγουσες ανάγκες. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην παροχή υποστήριξης έχει τις συνέπειές της στο πεδίο της μάχης τη στιγμή που μιλάμε».