Ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλεσε το Ιράν «την πιο καταστροφική δύναμη» στη Μέση Ανατολή. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατηγορεί την Τεχεράνη ότι συμβάλλει στην αστάθεια στην περιοχή, προειδοποιώντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας, την οποία χαρακτήρισε ως τελική προειδοποίηση και πιθανή ευκαιρία για διπλωματικές συνομιλίες, ο Τραμπ δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι το Ιράν έχει να διαλέξει ανάμεσα στο να συνεχίσει το «χάος και τον τρόμο» ή να στραφεί προς μια ειρηνική πορεία.
Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητά του να ασκήσει «μέγιστη πίεση» στο Ιράν, αν η Τεχεράνη αποφασίσει να παραμείνει αρνητική στην προτεινόμενη λύση μέσω διαπραγματεύσεων σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα.
«Σχετικά με το Ιράν, δεν έχω ποτέ επιθυμήσει να έχουμε διαρκείς εχθρούς», σημείωσε.
«Το πιο επικίνδυνο και καταστροφικό από αυτά τα καθεστώτα είναι το Ιράν, το οποίο έχει προκαλέσει ανείπωτα δεινά στη Συρία, το Λίβανο, τη Γάζα, το Ιράκ και την Υεμένη», τόνισε ο Τραμπ σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Ριάντ.
«Επιθυμώ συμφωνία με το Ιράν… αλλά»
«Θέλω να συνάψω μια συμφωνία με το Ιράν», ανέφερε. «Αλλά αν η ηγεσία του Ιράν αποφασίσει να αρνηθεί, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να ασκήσουμε μεγάλη πίεση», είπε ο Τραμπ, διευκρινίζοντας ότι η πρότασή του για συμφωνία δεν είναι ανοιχτή επ’αόριστον.
«Θα μειώσουμε τις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου στο μηδέν», υπογράμμισε.
Ο Τραμπ επεσήμανε τις εντονότερες διαφορές που υφίστανται μεταξύ του «εποικοδομητικού οράματος» της Σαουδικής Αραβίας και της «καταστροφής και των δεινών» που προέρχονται από τους ιρανικούς ηγέτες. «Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη αντίθεση από τη διαδρομή που ακολουθείτε στην Αραβική Χερσόνησο και την καταστροφή που διαδραματίζεται στον Κόλπο του Ιράν», δήλωσε.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα απορρίψει τις κατηγορίες περί υπονόμευσης της αστάθειας στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν και η Πυρηνική Δύναμη
Το Ιράν κατέχει ανεπτυγμένες πυρηνικές φιλοδοξίες, αν και οι στόχοι του παραμένουν ασαφείς.
Θεωρείται ότι είναι μια εν δυνάμει πυρηνική δύναμη, καθώς έχει την ικανότητα να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, αλλά δεν έχει αποφασίσει μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε αυτό. Αυτό έχει προκαλέσει αυξανόμενους φόβους τα τελευταία χρόνια.
Κατά την τελευταία 25ετία, το Ιράν έχει προχωρήσει σε εμπλουτισμό ουρανίου – ικανό για χρήση σε πυρηνικά όπλα. Είναι ευρέως αποδεκτό ότι το Ιράν διαθέτει την υποδομή και την τεχνογνωσία για γρήγορη παραγωγή ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού (HEU), αν και δεν έχει αποκτήσει πλήρη γνώση των απαιτούμενων τεχνολογιών.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει επανειλημμένα τη δέσμευσή τους να αποτρέψουν την απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν. Η ένταση γύρω από την πυρηνική ανάπτυξη του Ιράν εντείνει τους υπαρξιακούς φόβους στο Ισραήλ και τους γείτονές του, πληρώνοντας κάποιες χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, να εξετάσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης των δικών τους πυρηνικών προγραμμάτων εάν το Ιράν αποκτήσει τα δικά του όπλα.