Στην φαρέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας επανέρχονται παλαιότερα «δοκιμασμένα» μέτρα όπως η πενθήμερη αποβολή, το όριο των 50 αδικαιολόγητων απουσιών αλλά και νέα εργαλεία όπως η ένταξη «δράσεων ενεργού πολίτη» στο σχολικό πρόγραμμα σπουδών, ο σχολικός κανονισμός, η στελέχωση των σχολείων με περισσότερους κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους και οι περιορισμοί για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.
Εκτός από την άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών, βασική επιδίωξη του σχεδίου, που εκπόνησε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, είναι και η διαμόρφωση μιας κουλτούρας αποτροπής περιστατικών bullying στα σχολεία, έργο το οποίο καλείται να υλοποιήσει η Εθνική Στρατηγική Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας και Παραβατικότητας Ανηλίκων.
Για το σκοπό αυτό, η κουλτούρα του διαλόγου και της αποδοχής θα αρχίσει να καλλιεργείται από το νηπιαγωγείο ενώ στο κάδρο των ευθυνών μπαίνουν πλέον για τα καλά και οι γονείς, οι οποίοι όχι μόνο θα έχουν πρόσβαση στο «Stop-bullying.gov.gr» αλλά ουσιαστικά καθίστανται συνυπεύθυνοι για τα περιστατικά βίας μέσα στα σχολεία. Στο κυβερνητικό σχέδιο θεσπίζεται για πρώτη φορά η αποκατάσταση ζημιών από τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που τις προκαλούν.
Αιχμή του δόρατος το… «Stop-bullying.gov.gr»
Βασικό εργαλείο στις προσπάθειες του υπουργείου Παιδείας να βάλει φρένο στην παραβατικότητα των ανηλίκων και να περιορίσει τα περιστατικά βίας στα σχολεία είναι η λειτουργία της πλατφόρμας «Stop-bullying.gov.gr».
Η ψηφιακή πλατφόρμα stop-bullying.gov.gr θα διαθέτει συστήματα αποτύπωσης των περιστατικών ενδοσχολικής βίας, όπου θα ζητούνται κάποια συγκεκριμένα στοιχεία και θα περιλαμβάνει και μια αποτύπωση του είδους της βίας που έχει υποστεί κανείς, σωματική, ψυχολογική, διαδικτυακή.
Στην ειδική Ψηφιακή Πλατφόρμα για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό stop-bullying.gov.gr θα υπάρχει:
– Ενημερωτικό και επιμορφωτικό υλικό για τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας
– Σύστημα αποτύπωσης περιστατικών ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού, με επώνυμες αναφορές περιστατικών από μαθητές και γονείς και όσους έχουν την επιμέλεια μαθητών
– Σύστημα ενημέρωσης γονέων για την εξέλιξη της διαχείρισης του αναφερόμενου περιστατικού
– Σύστημα διενέργειας ανώνυμων διαδικτυακών ερευνών προς τους μαθητές με σκοπό την αποτίμηση της έκτασης του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
– Σύστημα διαλειτουργικότητας με την κεντρική υπηρεσία πιστοποίησης χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (Π.Σ.Δ.)