Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι απάντησε θετικά στην αντιπρόταση του Πούτιν, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επιβεβαίωση εκεχειρίας.
Στην ανάρτησή του στο Χ, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε: «Είναι ενθαρρυντικό σημάδι ότι οι Ρώσοι άρχισαν επιτέλους να σκέφτονται το τέλος του πολέμου. Ο κόσμος περιμένει αυτό το γεγονός εδώ και καιρό. Το πρώτο βήμα για μια πραγματική λήξη του πολέμου είναι η εκεχειρία. Δεν έχει νόημα να συνεχίζεται η αιματοχυσία καθημερινά.»
«Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει μια εκεχειρία – πλήρη, μόνιμη και αξιόπιστη – ξεκινώντας από τη Δευτέρα, και η Ουκρανία είναι έτοιμη για διάλογο», δήλωσε στο Χ.
Λίγο πριν, ο σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, είχε δηλώσει ότι οι προτεινόμενες συνομιλίες από το Κρεμλίνο στην Τουρκία πρέπει να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα των διακοπών διαπραγματεύσεων του 2022 και την κατάσταση «στο πεδίο».
«Φυσικά, πρέπει να λάβουμε υπόψη την πραγματική κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ουσακόφ.
Όταν ρωτήθηκε ποιος θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στις διαπραγματεύσεις, είπε: «Ο Πρόεδρος θα δώσει τη σχετική εντολή και θα το ανακοινώσουμε».
Η αντιπρόταση Πούτιν
Σήμερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τη διεξαγωγή «απευθείας» και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, προγραμματισμένες για τις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο της Δύσης που ζητά πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη εκεχειρία.
«Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Αυτή την απόφαση πήρε το Κίεβο. Όμως, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους στο Κρεμλίνο.
«Προτείνουμε στις αρχές του Κιέβου να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη», είπε ο Ρώσος ηγέτης, προσθέτοντας ότι θα έχει συνομιλία τις επόμενες ώρες με τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Υπογράμμισε ότι οι συναντήσεις θα πρέπει να εστιάσουν στα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» που κρατούν πάνω από τρία χρόνια, αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε εκεχειρία.
Τραμπ: «Μια μεγάλη βρομάδα μας περιμένει»
Την εξέλιξη αυτή καλωσόρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στο Truth Social δήλωσε ότι πρόκειται για «δυνητικά πολύ σημαντική ημέρα για τη Ρωσία και την Ουκρανία».
«Σκεφτείτε πόσες ζωές θα σωθούν όταν, ελπίζουμε, αυτό το ατέλειωτο “λουτρό αίματος” τελειώσει. Θα είναι ένας διαφορετικός και πολύ καλύτερος ΚΟΣΜΟΣ. Θα συνεχίσω να συνεργάζομαι και με τις δύο πλευρές για να εξασφαλίσω ότι αυτό θα συμβεί. Οι ΗΠΑ θέλουν να εστιάσουν στην ανοικοδόμηση και το εμπόριο. Μια ΜΕΓΑΛΗ εβδομάδα μας περιμένει!» έγραψε ο Τραμπ.

Μακρόν: Είναι «μια πρώτη κίνηση», αλλά «δεν αρκεί»
Οι «άμεσες» διαπραγματεύσεις που προτείνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, σε απάντηση στην «άνευ όρων» εκεχειρία που ζητά το Κίεβο και οι σύμμαχοί του, αποτελούν «μια αρχική κίνηση, αλλά δεν είναι αρκετή», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
«Οι διαπραγματεύσεις δεν προηγούνται της άνευ όρων εκεχειρίας, όπως η ίδια η έννοια υποδηλώνει», δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους μετά την άφιξή του στην πόλη Πσέμισλ, επιστρέφοντας από το Κίεβο.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η αντίταση αυτή δείχνει ότι ο Πούτιν «αναζητά έναν τρόπο, αλλά πάντα επιθυμεί να κερδίσει χρόνο».
Ο Μακρόν βρέθηκε χθες στο Κίεβο μαζί με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας στο πλευρό του Ουκρανού προεδρικού ηγέτη Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να υποβάλουν τελεσίγραφο στη Μόσχα: να αποδεχθεί «άμεσα και πλήρως» την εκεχειρία 30 ημερών ή να της επιβληθούν νέες «μαζικές κυρώσεις».
Οι Ευρωπαίοι διαβεβαίωσαν ότι ενεργούν σε συνεννόηση και με τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Πούτιν δεν μπορούσε απλώς να απορρίψει την πρόταση της Δύσης, οπότε αυτός «είναι ένας τρόπος να δείξει ότι απαντά και ότι προσπαθεί να διατηρήσει την αβεβαιότητα ως προς τις προθέσεις των Αμερικανών».
«Πρότεινε κάτι άλλο, και κατά συνέπεια πιστεύω ότι πρέπει να επιμείνουμε με τους Αμερικανούς και να δηλώσουμε ότι η εκεχειρία είναι άνευ όρων και, μετά, μπορούμε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα
», τόνισε ο Μακρόν.
«Πιστεύω ότι οι Ουκρανοί δεν μπορούν να αποδεχθούν την πρόταση Πούτιν, διότι δεν είναι δυνατόν να διαπραγματευτούν ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις», επισήμανε.