counters Σισμανόγλειο: Σφοδρή καταγγελία της ΕΙΝΑΠ για πρωινές εφημερίες τον Αύγουστο - trelokouneli.gr Skip to main content

Δριμύ χτύπημα προκαλεί η ξαφνική απόφαση εγγραφής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου στο πρόγραμμα των πρωινών εφημεριών στην Αττική από τις 6 Αυγούστου, για τις Παθολογικές, Καρδιολογικές και Χειρουργικές περιπτώσεις. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση του ΕΚΕΠΥ, η οποία δημοσιοποιήθηκε απροσδόκητα το απόγευμα της Τετάρτης 5 Αυγούστου, χωρίς την απαιτούμενη γραπτή έγκριση από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ, αυτή είναι μια αυθαίρετη ενέργεια του ΕΚΕΠΥ, η οποία αναρτήθηκε το απόγευμα της 5ης Αυγούστου 2026, χωρίς γραπτή απόφαση της 1ης ΥΠΕ και χωρίς καμία ενημέρωση εκ των προτέρων, βάσει μόνο προφορικής εντολής από τη Διοίκηση.

Το ιστορικό: Ανακαίνιση ΤΕΠ και αλλαγές στις εφημερίες

Κατά την διάρκεια της ανακαίνισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), το Σισμανόγλειο εφημέρευε από τον Φεβρουάριο κάθε 4 ημέρες, με όλα τα τμήματά του να συμμετέχουν σε γενικές εφημερίες. Στις πρωινές εφημερίες περιλαμβάνονταν οι χειρουργικές ειδικότητες, καθώς και τις άλλες ημέρες, τα Πνευμονολογικά Τμήματα.

Ακόμη, το νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ είχε αναλάβει την ευθύνη των πρωινών εφημεριών για τα τμήματα που δεν συμμετείχαν στο Σισμανόγλειο.

Σισμανόγλειο: Η φωτιά στο Α’ Παθολογικό

Η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά τη φωτιά στο Α’ Παθολογικό Τμήμα του νοσοκομείου. Τα δύο Παθολογικά Τμήματα αναγκάστηκαν να μετακινηθούν – το ένα σε άδεια πτέρυγα και το άλλο σε πτέρυγα που φιλοξενούσε χειρουργικές ειδικότητες – με ταυτόχρονη μείωση των κλινών νοσηλείας κατά 30%, από 78 σε 56.

Οι χειρουργικές ειδικότητες, από την άλλη, έχουν συγχωνευθεί και βρίσκονται τώρα σε μία πτέρυγα με 30 κλίνες, ενώ λειτουργεί μόνο μία αίθουσα χειρουργείου για τα επείγοντα περιστατικά.

Ως συνέπεια αυτής της έκτακτης κατάστασης, το νοσοκομείο έχει εφημερεύσει ήδη από το τέλος Ιουλίου με ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες κάθε φορά.

«Απαράδεκτη» η απόφαση κατά τον Αύγουστο, υπενθυμίζει η ΕΙΝΑΠ

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου, επισημαίνοντας ότι οποιοσδήποτε αποφάσισε σχετικά τον Αύγουστο δεν έλαβε υπόψη:

  • τη μειωμένη σύνθεση του προσωπικού λόγω των καλοκαιρινών αδειών,
  • τη συσσωρευμένη κόπωσή του,
  • και τις αυξημένες ανάγκες ενός ήδη υπερπλήρους νοσοκομείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νοσηλεία των ασθενών.

Το αίτημα της ΕΙΝΑΠ: Άμεση ακύρωση και επαναφορά του εφημεριακού συστήματος

Η Ένωση ζητά την άμεση ακύρωση της απόφασης και επαναφέρει το μόνιμο αίτημά της για εφαρμογή των προτάσεών της σχετικά με το εφημεριακό σύστημα των 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί εδώ και αρκετά χρόνια -με την τελευταία υποβολή να έχει γίνει στις 23 Ιουνίου 2025.

Μεταξύ άλλων, οι προτάσεις της ΕΙΝΑΠ προβλέπουν την καταγγελία της καθημερινής πρωινής εφημέρευσης και τη θέσπιση 24ωρης γενικής εφημερίας κάθε 4 ημέρες για όλα τα νοσοκομεία της Αττικής.

https://www.healthreport.gr/sismanogleio-aparadekti-i-entaxi-se-proines-efimeries-mesa-ston-avgousto-katangellei-i-einap/

Κοινοποιήστε
Close Menu