Σημαντική ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διάκρινε επικίνδυνες ποσότητες μολύβδου σε πάνω από 12 σκόνες πρωτεΐνης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της αμερικανικής καταναλωτικής οργάνωσης Consumer Reports, που δημοσιεύτηκαν χθες Τρίτη.
Ειδικότερα, η Consumer Reports επισήμανε ότι το μέσο επίπεδο μολύβδου στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων έδειξε αύξηση σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.
Υπερβολικά επίπεδα μολύβδου
Αναλυτικά, από τις 23 σκόνες πρωτεΐνης που εξετάστηκαν από την ανεξάρτητη αμερικανική οργάνωση, πάνω από το 66% περιείχε μολύβδου σε ποσότητα που υπερβαίνει τα 0,5 μικρογραμμάρια ανά μερίδα, το ανώτατο ασφαλές όριο κατανάλωσης για έναν άνθρωπο ημερησίως.
Δύο συγκεκριμένα προϊόντα παρουσίασαν τόσο υψηλά επίπεδα μολύβδου ώστε η Consumer Reports συνέστησε στους καταναλωτές να απέχουν από τη χρήση τους.
«Μη συνιστώμενη η καθημερινή χρήση»
«Η καθημερινή χρήση των περισσότερων σκονών πρωτεΐνης δεν είναι κάτι που προτείνουμε, αφού πολλά από αυτά περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, και κανένα δεν είναι απαραίτητο για την επίτευξη των πρωτεϊνικών σας στόχων», δήλωσε η Τούντε Ακινλέγιε, επικεφαλής ερευνήτρια της Consumer Reports.
Η ζήτηση για τρόφιμα και συμπληρώματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες έχει αυξηθεί σημαντικά στον τομέα της ευεξίας τα τελευταία χρόνια, τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη, κυρίως διότι η πρωτεΐνη συμβάλλει στην αίσθηση κορεσμού και στην αποτροπή υπερκατανάλωσης.
Επιπλέον, αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται και από αθλητές που επιθυμούν να ενισχύσουν τη μυϊκή τους μάζα.
Προβλήματα υπερκατανάλωσης
Παρόλα αυτά, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν ότι οι Αμερικανοί καταναλώνουν πιθανώς υπερβολικά μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης – ή τουλάχιστον, δεν χρειάζεται να επιλέγουν πρόσθετες πηγές μέσω συμπληρωμάτων, ποτών ή επεξεργασμένων τροφίμων.
Δείτε επίσης:
Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών: Άμυνα για την προστασία από λοιμώξεις
Επιδημία ιλαράς στη Νότια Καρολίνα: 153 παιδιά σε καραντίνα




