counters Ευρωεκλογές 2024: Μεγάλη άνοδος της δεξιάς σε Αυστρία και Ισπανία – «Σάρωσε» η Μελόνι στην Ιταλία - trelokouneli.gr Skip to main content

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, με την δεξιά να επικρατεί σε αρκετές χώρες. Στην Ιταλία η Τζόρτζια Μελόνι εξασφάλισε καθαρή νίκη, ενώ στην Ισπανία επικράτησε η δεξιά του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιώθηκαν στην γείτονα χώρα, αφού μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, η Μελόνι αναδείχθηκε νικήτρια. Με την ψήφο τους για την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι Ιταλοί ανέδειξαν και πάλι πρώτο κόμμα τα Αδέλφια της Ιταλίας (27,7%). Στη δεξιά, η Φόρτσα Ιτάλια που ίδρυσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να λαμβάνει 10,5% και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι 8%. Στην αντιπολίτευση, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει 23,7%, καταγράφοντας άνοδο τεσσάρων και πλέον μονάδων σε σύγκριση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Αντίθετα το Κίνημα Πέντε Αστέρων (11,1%) χάνουν πάνω από τέσσερις μονάδες σε σχέση με πριν από δυο χρόνια.

Η συμμαχία οικολόγων-αριστεράς φέρεται να λαμβάνει 6,6%, ποσοστό που, αν επιβεβαιωθεί από την καταμέτρηση των ψήφων, δεν μπορεί παρά να ικανοποιήσει την ηγεσία της πολιτικής συμπόρευσης η οποία το 2022 δεν είχε ξεπεράσει το 3,6%. Η κεντρώα εκλογική συμμαχία Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, λαμβάνει 4% των ψήφων, ενώ το μετριοπαθές κόμμα Azione («Δράση»), 3%. Για τα ιταλικά κόμματα, το όριο εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το 4%.

Στην Ισπανία

Την ίδια ώρα, το Λαϊκό Κόμμα (PP) στην Ισπανία, η αξιωματική αντιπολίτευση, έλαβε περί το 34% των ψήφων και θα στείλει 22 ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, ενώ οι Σοσιαλιστές περιορίστηκαν στο 30% των ψήφων και θα καταλάβουν 20 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το 2019, στις προηγούμενες ευρωεκλογές, είχε επικρατήσει καθαρά το PSOE (21 έδρες) επί του PP (13 έδρες).

Η παράταξη της άκρας δεξιάς Vox βελτίωσε την επίδοσή της το 2019 και θα καταλάβει έξι έδρες από τέσσερις πριν από πέντε χρόνια, αφού έλαβε 9,62%, έναντι 6,21%. Την έκπληξη έκανε και η παράταξη Se acabo la fiesta («Τέλειωσε η γιορτή»), που ανήκει επίσης στην άκρα δεξιά και ίδρυσε αμφιλεγόμενος youtuber, έλαβε κάπου 4,5% των ψήφων και θα στείλει στις Βρυξέλλες τρεις ευρωβουλευτές.

Μπροστά στους οπαδούς του, ο Αλβίσε Πέρεθ, ο ιδρυτής της παράταξης, έκανε λόγο για τους μετανάστες, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «οι (ισπανικές) τομάτες χρειάζονται περισσότερα χαρτιά για να βγουν από τη χώρα απ’ ό,τι οι παράνομοι μετανάστες για να μπουν».

Η ριζοσπαστική αριστερά είδε τα ποσοστά της να υποχωρούν κι έχασε μια έδρα από τις έξι που κατέλαβε το 2019, με φόντο τις διαιρέσεις της. Η Sumar, παράταξη που συγκυβερνά με τους Σοσιαλιστές σε εθνικό επίπεδο, θα καταλάβει τρεις έδρες, το Podemos, παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς, δύο.

Μπορεί να μην έχει συμπληρωθεί καν ένας χρόνος από τις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, όμως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών επιβεβαίωσαν την τάση που είχε καταγραφεί τότε. Το PP είχε κερδίσει, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση ελλείψει επαρκούς υποστήριξης στο κοινοβούλιο, αφού δεν αρκούσαν οι ψήφοι του Vox. Μολονότι οι Σοσιαλιστές ήρθαν δεύτεροι, ο Πέδρο Σάντσεθ κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία, με την υποστήριξη της αριστεράς και τοπικιστικών παρατάξεων.

Και στην Αυστρία

Το ακροδεξιό κόμμα FPÖ κατέλαβε την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Αυστρία, καταγάγοντας την πρώτη του νίκη σε εθνική εκλογική διαδικασία. Έλαβε 25,7% των ψήφων, με βάση τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα.

Ακολούθησαν σε μικρή απόσταση η παράταξη της δεξιάς ÖVP (24,7%), στην κυβέρνηση αυτό το στάδιο, και οι Σοσιαλδημοκράτες του SPÖ (23,2%). Οι Πράσινοι συγκέντρωσαν το 10,7% των ψήφων.

Μετά το πολύκροτο σκάνδαλο Ibiza-gate, το Αυστριακό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) δεν είχε εξασφαλίσει παρά μόλις τρεις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, ωστόσο πλέον θα διπλασιάσει τις έδρες που θα καταλάβει στο ημικύκλιο. Ανέκτησε τη δύναμή του υπό την ηγεσία του ριζοσπαστικού ηγέτη του Χέρμπερτ Κικλ.

«Οι ψηφοφόροι (…) έγραψαν ιστορία», είπε με ικανοποίηση σε οπαδούς του στη Βιέννη, έδειξαν «τη βούληση να εγκαινιάσουν νέα πολιτική εποχή στην Αυστρία και στην Ευρώπη». Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ηγέτης του κόμματος της άκρας δεξιάς, 55 ετών, δηλώνει πως θέλει η Αυστρία να τηρήσει «ουδετερότητα», καταγγέλλει την ευρωπαϊκή υποστήριξη στο Κίεβο και τις κυρώσεις της ΕΕ στη Μόσχα.

Μετά την επιτυχία του στις ευρωεκλογές, το FPÖ θέλει πλέον να κερδίσει και στις βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου, αν και δεν υπάρχει καμιά εγγύηση ότι θα βρει εταίρους που θα του επιτρέψουν να κυβερνήσει.

Ο Χέρμπερτ Κικλ ξεκαθάρισε χθες πως επιδιώκει να περάσει σε «νέο στάδιο», που δεν είναι άλλο από «την ομοσπονδιακή καγκελαρία»: «Αυτή η χώρα έχει ανάγκη επικεφαλής της κυβέρνησης που θα ανήκει στο FPÖ», πέταξε. Ήταν μάλλον χαρακτηριστικό το ότι επιτράπηκε αποκλειστικά και μόνο σε αυστριακά ΜΜΕ να καλύψουν την εκλογική βραδιά της παράταξης.

Η ατμόσφαιρα δεν ήταν ιδιαίτερα γιορτινή στις τάξεις των συντηρητικών, η επίδοση των οποίων ήταν μειωμένη κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το 2019, παρότι το κόμμα φάνηκε ικανοποιημένο που βρέθηκε στη δεύτερη θέση. Ο συντηρητικός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε πως έλαβε το «μήνυμα» των εκλογέων, υποσχόμενος να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους, σκληραίνοντας ιδίως τον αγώνα εναντίον «της παράνομης μετανάστευσης».

Στην Αυστρία η άκρα δεξιά είναι εδραιωμένη στο πολιτικό σκηνικό από τα χρόνια του 1980. Σε αυτή τη χώρα κυβέρνησε για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2000: κάπου 250.000 άνθρωποι είχαν βγει τότε στους δρόμους για να διαδηλώσουν εναντίον της επιτυχίας του δημαγωγού Γεργκ Χάιντερ. Το FPÖ, το οποίο ίδρυσαν πρώην ναζί τα χρόνια του 1950, είχε κυβερνήσει εκ νέου μεταξύ του 2017 και του 2019, πάντα μαζί με τους συντηρητικούς. Στη χώρα των Άλπεων είχαν δικαίωμα ψήφου 6,4 εκατομμύρια πολίτες· καλούνταν να αναδείξουν τα 20 από τα 720 νέα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κοινοποιήστε
Close Menu