counters Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε… ζούγκλα ερπετών! - Trelokouneli.gr Skip to main content

Ολοένα αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι σαύρες και τα τροπικά φίδια στη Θεσσαλονίκη, με τους κατοίκους να εκφράζουν όχι μόνο τον φόβο τους για το νέο φαινόμενο, αλλά και την οργή τους απέναντι στους ιδιοκτήτες των ερπετών, που τα βαρέθηκαν και τα εγκατέλειψαν στον δρόμο!

Βόες, οχιές, μεγάλες σαύρες και πολλά ακόμη ερπετά κάνουν συχνά την εμφάνισή τους σε διάφορες περιοχές της πόλης. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το παράδειγμα του «γενειοφόρου δράκου» που βρέθηκε στην Ανω Πόλη. Το συμβάν αυτό σε συνδυασμό με τις δεκάδες οχιές στη Θεσσαλονίκη και στα περίχωρά της έρχεται να αναδείξει τις διαστάσεις του προβλήματος το φετινό καλοκαίρι.

Ο Στέλιος Γερονυμάκης, μέλος της Ομάδας Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων και του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Αγριων Ζώων, έχει κληθεί το τελευταίο διάστημα να συλλέξει από σπίτια και δρόμους στη Θεσσαλονίκη από οχιές έως περίεργα τροπικά φίδια και βόες.

Μόλις πρόσφατα κλήθηκε να μαζέψει έναν γενειοφόρο δράκο, μια τεράστια σαύρα από την Ανω Πόλη που κατάφερε και το έσκασε από το σπίτι και το «αφεντικό» της. «Ο δράκος ανήκει σε μια κοπέλα, που μόλις είδε τις δημοσιεύσεις επικοινώνησε μαζί μου για να το πάρει πίσω» είπε o κ. Γερονυμάκης.

Η αίσθηση που υπάρχει φέτος το καλοκαίρι είναι ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά με φίδια -και κυρίως με οχιές-, που, ως άλλοι…απρόσκλητοι επισκέπτες κόβουν βόλτες σε αυλές και σπίτια. «Εμείς κάθε χρόνο δεχόμαστε 70-80 κλήσεις για απομάκρυνση ερπετών, οι οχιές είναι μόλις 10-11. Απλά, πλέον, με τα social media έχουμε περισσότερες κοινοποιήσεις και δίνεται η αίσθηση ότι έχουν αυξηθεί τα φίδια» ανέφερε ο κ. Γερονυμάκης, που έχει εκπαιδευτεί για να μπορεί να γνωρίζει κάθε είδος φιδιού, πώς μπορεί να τα πιάνει και να τα επιστρέφει στο φυσικό τους περιβάλλον όταν αυτό επιτρέπεται, διότι, όπως αποκάλυψε, τα περισσότερα φίδια που καταλήγουν στους δρόμους ενός αστικού περιβάλλοντος είναι τροπικά φίδια, που κάποιοι ασυνείδητοι, αφού τα αγόρασαν από pet shop, στη συνέχεια τα βαριούνται και τα εγκαταλείπουν όπου βρουν.

Τροπικά φίδια

«Πρόσφατα βρέθηκε ένας βόας στη Σάμο, ο οποίος κατέληξε σε εμένα και τον φιλοξενώ στο σπίτι μου» είπε και συμπλήρωσε πως αυτή τη στιγμή, εκτός από τον βόα, έχει στο σπίτι του άλλα τρία τροπικά φίδια. «Μια κοπέλα επειδή είχε φοβία με τα ερπετά και για να την ξεπεράσει αγόρασε ένα φίδι. Μου τηλεφώνησε και μου είπε την ιστορία της. Και μετά μου είπε ότι την ξεπέρασε τη φοβία της κι ότι πλέον δεν θέλει να κρατήσει το φίδι. Αυτό είναι πιο έντιμο, το σέβομαι. Φρόντισα το φίδι εγώ. Όχι σαν άλλους, που τα παρατάνε όπου βρουν».

Βέβαια, επειδή στη θέα ενός τεράστιου ή και μικρότερου φιδιού προκαλείται τρόμος στην πλειονότητα των ανθρώπων, ο κ. Γερονυμάκης συμβουλεύει τους πολίτες να έχουν μόνο οπτική επαφή και να μην προσπαθήσουν να εγκλωβίσουν οποιοδήποτε ερπετό εμφανιστεί μπροστά του. «Απλά να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, οι οποίες μας ειδοποιούν για να πάμε στο σημείο που βρίσκεται το ερπετό και να το συλλέξουμε, και αν είναι ελληνικό φίδι να το ελευθερώσουμε στο βουνό ή αν είναι τροπικό θα το φιλοξενήσουμε εμείς» κατέληξε.

*πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Κοινοποιήστε
Close Menu