counters Κοζάνη: Κτηνοτρόφος δέχτηκε επίθεση από αρκούδα – Την απώθησε με ξύλο - trelokouneli.gr Skip to main content

Αναστάτωση προκάλεσε περιστατικό επίθεσης αρκούδας σε κτηνοτρόφο στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Το συμβάν σημειώθηκε την Τετάρτη 20 Μαΐου 2026, όταν κτηνοτρόφος που εργαζόταν έξω από τη μονάδα του βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε αρκούδα βάρους περίπου 100 με 120 κιλά. Ο άνδρας αντέδρασε ψύχραιμα και κατάφερε να απομακρύνει το ζώο χρησιμοποιώντας ένα ξύλο, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός ή απώλεια ζώων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, η αρκούδα φαίνεται πως αιφνιδιάστηκε από την παρουσία του και αντέδρασε αμυντικά. Εκτιμάται ότι επρόκειτο για «ψευδοεπίθεση», μια συνηθισμένη συμπεριφορά εκφοβισμού που χρησιμοποιούν οι αρκούδες όταν αισθάνονται απειλή.

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κοζάνης επισημαίνει πως η ολοένα και συχνότερη εμφάνιση αρκούδων κοντά σε ανθρώπινες δραστηριότητες απαιτεί αυξημένη προσοχή, ιδίως μετά το πρόσφατο θανατηφόρο περιστατικό στο όρος Βίτοσα της Βουλγαρίας.

Παράλληλα, υπενθυμίζονται βασικές οδηγίες ασφαλείας σε περίπτωση συνάντησης με αρκούδα, όπως η αποφυγή πανικού, η ήρεμη απομάκρυνση χωρίς τρέξιμο και η διατήρηση αισθητής ανθρώπινης παρουσίας με φωνές ή σφυρίγματα.

ΠΗΓΗ

Κοινοποιήστε
Close Menu