counters «Κραυγή» αγωνίας για τα ακαθάριστα οικόπεδα: «Έκανα αντιπυρική ζώνη για να μην καώ» - Trelokouneli.gr Skip to main content

Τεράστιο προβληματισμό προκαλούν τα ακαθάριστα οικόπεδα, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου, καθώς αποτελούν εστία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών.

Εντούτοις, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, πολλά παραμένουν γεμάτα ξερόχορτα και σκουπίδια. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η εικόνα στην περιοχή Χαμολιά στο Μαρκόπουλο, όπου εργολάβος ο οποίος είχε αναλάβει τον καθαρισμό έκτασης, αφού τον ολοκλήρωσε, πέταξε τα κλαδιά και τα χόρτα σε διπλανό οικόπεδο.

«Αυτά τα ξερά βρέθηκαν όταν τυχαία με πήρε τηλέφωνο ένας βοσκός και μου είπε ‘πήγαινε να δεις τι γίνεται εκεί’», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαρκόπουλου – Μεσογαίας, Γιάννης Αϊδινιώτης και συμπληρώνει: «Αυτά είναι τα υπολείμματα από τον καθαρισμό που έβαλε το δασαρχείο να κάνει αντιπυρικές ζώνες στην πολυτεχνειούπολη στη Χαμολιά, πάνω στα πρανή για να μην πάρει φωτιά, και ο εργολάβος ήρθε και τα εναπόθεσε εδώ χωρίς καμία πυροπροστασία σε ζώνη αντιπυρική. Δίπλα είναι οικίες. Αυτός ο όγκος είναι εδώ 15 ημέρες. Ψάχνω να βρω τον εργολάβο, αυτόν που τα έφερε εδώ πέρα. Πρέπει να ειδοποιήσουμε την Πυροσβεστική, δεν το ξέρει ούτε η Πυροσβεστική. Έκαναν τελείως αποψίλωση, που τον χειμώνα με ραγδαίες βροχές θα πέσει όλο το βουνό προς τα κάτω».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ένωσης αξιωματικών Πυροσβεστικής, Κώστας Τσίγκας επισημαίνει πως η σύμβαση μέσα γράφει το πού θα πρέπει να τα πάει ο εργολάβος, με τον κ. Αϊδινιώτη να υπογραμμίζει πως ο δήμος έχει ένα σημείο συγκέντρωσης που αυτήν την στιγμή έχει φρακάρει«Από τέλη Ιανουαρίου μου έφυγε προσωπικό. Από το Πάσχα φανήκαν τα σημάδια ότι θα έχουμε πρόβλημα», απαντά και προσθέτει: «Για να έρθει μια εταιρεία πρέπει να γίνουν προσφορές, να περάσουν από διαγωνισμό. Αν βρεθεί ένας κακόβουλος και κάνει ένσταση, πας έναν μήνα πίσω, έχει γκρεμιστεί όλο το οικοδόμημα».

«Πιο συχνά τα προβλήματα»

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας ΕΛΕΑΒΙΟΜ, Νίκος Δαμάτης, υπογραμμίζει πως με την κλιματική κρίση και την αύξηση της ποσότητας βιομάζας και καύσιμης ύλης που θα συσσωρεύεται, θα βλέπουμε ολοένα και περισσότερο αυτά τα προβλήματα.

«Αν δεν υπάρξει μια σύζευξη της τελικής χρήσης με τη διαχείριση, δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί το πρόβλημα, θα το μεταφέρουμε από το ένα σημείο στο άλλο. Όταν γίνεται η σωστή διαχείριση, θα πρέπει επιτόπια, με μηχανήματα θρυμματισμού, να ξεχωρίζει η χρήσιμη βιομάζα που μπορεί να πάει για ενέργεια. Εμείς ως φορέας που έχουμε μέλη μας και εταιρείες του ιδιωτικού τομέα αλλά και επιστημονικούς φορείς και ακαδημαϊκά ιδρύματα, έχουμε προτείνει στο υπουργείο και έχουμε έρθει σε επαφή με διάφορους δήμους για να γίνει ένας συντονισμός με ένα οργανωμένο σχέδιο», σημειώνει και προσθέτει:

«Για τους δήμους υπάρχει λύση αν το δει κανείς συντονισμένα και έγκαιρα. Είναι μεγάλο πρόβλημα όταν δεν υπάρχει στελέχωση και κατάλληλος εξοπλισμός. Ξαφνικά ήρθε όλη αυτή η ύλη, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι από εδώ και πέρα αυτή η ύλη θα είναι μια νέα κανονικότητα. Κάθε χρόνο θα έχουμε αυτήν την υποχρέωση και θα υπάρχουν και δασικοί καθαρισμοί και τα ιδιωτικά οικόπεδα και τα δημοτικά οικόπεδα και οι αγροτικές εκτάσεις. Πρέπει να το δούμε πιο κεντρικά».

«Έκανα αντιπυρική ζώνη γύρω γύρω για να μην καώ»

Την ίδια ώρα, τα προβλήματα στα ακαθάριστα οικόπεδα καταγράφονται από τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι χάνονται στην γραφειοκρατία.

«Κάθε χρόνο βλέπω τα ίδια και τα ίδια και δεν αλλάζει κάτι. Εμένα το πρόβλημά μου είναι το οικόπεδο που σχεδόν περικλείει το δικό μου το οικόπεδο, το οποίο είναι χρόνια ακαθάριστο. Έχω κάνει πάρα πολλές ενέργειες, με έχουν γράψει όλοι στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και άμα καώ, θα κλαίνε μετά», υποστηρίζει κάτοικος των Αγίων Αποστόλων Ωρωπού και συνεχίζει:

«Εγώ ξέρω ότι είναι ιδιωτικό. Μια γειτόνισσα μου είπε ότι από το κτηματολόγιο είδε ότι το οικόπεδο αυτό έχει περάσει πλέον στον δήμο Ωρωπού, πράγμα που είναι ακόμα χειρότερο. Είμαι 70 ετών. Επί 5 χρόνια καθάριζα αυτό το οικόπεδο, έκανα αντιπυρική ζώνη γύρω γύρω για να μην καώ».

Κοινοποιήστε
Close Menu