counters Ο Άκης Σκέρτσος ζει σε άλλη χώρα και τη… βρίσκει φθηνή! - Trelokouneli.gr Skip to main content

Νέες διαστάσεις παίρνει το αφήγημα της κυβέρνησης για να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα στο θέμα της ακρίβειας που έχει γονατίσει τα τελευταία χρόνια τα ελληνικά νοικοκυριά. Μετά το ξεκάθαρο μήνυμα των πολιτών στις κάλπες, η αλαζονεία καλά κρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά το γεγονός πως στον πρόσφατο ανασχηματισμό ξηλώθηκε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης που δεν έκανε τίποτα για το ζήτημα των ανατιμήσεων και μάλιστα αποτέλεσε και τον πρώτο σταθμό των επισκέψεων του πρωθυπουργού σε υπουργεία με «καυτά» χαρτοφυλάκια.

Με ανάρτησή του στα social media ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος προκαλεί τους πολίτες που βλέπουν το εισόδημά τους να εξαντλείται στα μέσα του μήνα, λέγοντας πως η χώρα μας είναι «η 8η φθηνότερη χώρα στην Ε.Ε.», ενώ «παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σχέση με τα άλλα μέλη της Ε.Ε.»!

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «σε σχέση με το 2020, έχουμε γίνει πιο φθηνοί σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Το 2020 ήμασταν στο 88,4% των μέσων ευρωπαϊκών τιμών, το 2023 είμαστε στο 87,2%. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει ανέβει το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα. Σημαίνει, όμως, ότι έχει ανέβει λιγότερο από ό,τι στη μέση ευρωπαϊκή χώρα. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σχέση με τα άλλα μέλη της Ε.Ε. – οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών βρίσκονται στο 87% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Βεβαίως, είμαστε ακριβότεροι από επτά χώρες (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία), αλλά είμαστε φθηνότεροι από τα υπόλοιπα 19 κράτη-μέλη, με άλλα λόγια είμαστε η 8η φθηνότερη χώρα στην Ε.Ε.».

Ωστόσο, αν βάλει κάποιος στην εξίσωση και το θέμα της αγοραστικής δύναμης, τότε όλα ανατρέπονται, καθώς στη χώρα μας οι μισθοί παραμένουν στα τάρτατα, κάτι το οποίο επισημαίνει απλώς ο κ. Σκέρτσος στο τέλος της ανάρτησής του ως μια απλή… αναφορά. Με άλλα λόγια, συγκρίνει την επίπτωση των ανατιμήσεων στην Ελλάδα με εκείνες σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, που μπορεί να πλήττονται και αυτές από τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, ωστόσο δεν οδηγεί σε καταστάσεις απόλυτης ανέχειας, όπως συμβαίνει στα ελληνικά νοικοκυριά.

Ο ίδιος προχωρά και σε μια ανάλυση για το παράδειγμα της Ισπανίας, η οποία έχει προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά από είδη διατροφής, παραθέτει στοιχεία της Eurostat και της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας και καταλήγει πως, ενώ πέτυχε την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα, «αντιθέτως, εξακολουθεί να σημειώνει υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα που έχει υψηλότερο ΦΠΑ».

Πρόκειται για μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές αποφάσεις μετά τις σφοδρές επιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που εδώ και καιρό ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, οι τιμές των οποίων εκτοξεύονται μήνα με τον μήνα, όπως αποτυπώνουν και τα πλέον επίσημα στοιχεία τόσο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) όσο και της Ευρωπαϊκής Αρχής (Eurostat).

Ωστόσο, σε άλλο σημείο της ίδιας έκθεσης αναφέρεται πως μετά τις μειώσεις των φόρων οι τιμές αρχίζουν την πορεία αποκλιμάκωσής τους έπειτα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Στην ίδια ανάλυση, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας επισημαίνει πως όλα τα προϊόντα στα οποία μειώθηκε ή μηδενίστηκε ο ΦΠΑ, η μετακύλιση στον τελικό καταναλωτή δεν υπήρξε αυτόματη.

Διαστρεβλώνει και όσα πέτυχε η κυβέρνηση Σάντσεθ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει προς όφελος των δημόσιων ταμείων τις αυξήσεις των τιμών, καθώς όσο αυτές ανεβαίνουν τόσο γεμίζει ο κρατικός κορβανάς από τα έσοδα του ΦΠΑ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο επιχειρεί τώρα ο Ακης Σκέρτσος να διαστρεβλώσει όσα πέτυχε η κυβέρνηση Σάντσεθ. Η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας είναι κατηγορηματική, ακόμη και αν σε μερικές κατηγορίες προϊόντων ή κλάδων (όπως το λιανεμπόριο) οι μειώσεις χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο, όλοι συμμορφώθηκαν.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Κοινοποιήστε
Close Menu