counters Όλυμπος: Κουτάκι αναψυκτικού από το 1984 βρέθηκε σε εκστρατεία καθαρισμού της κορυφής του βουνού - trelokouneli.gr Skip to main content

Εθελοντές από Ελλάδα και ΗΠΑ εργάστηκαν για μέρες σε υψόμετρο πάνω από 2.600 μέτρα.

Πλαστικά, λαμαρίνες, παλιές γεννήτριες, ακόμα και κουτάκια αναψυκτικού από το 1984 «ξετρύπωσαν» εθελοντές που βρέθηκαν στον Όλυμπο τις προηγούμενες ημέρες για να τον καθαρίσουν.

Μία πρωτοβουλία από την οργάνωση Ecogenia σε συνεργασία με την California Conservation Corps (CCC), το καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος» και τοπικούς φορείς του Λιτόχωρου, συγκέντρωσε εθελοντές σε υψόμετρο πάνω από 2.600 μέτρα, ώστε να μαζέψουν σκουπίδια που είχαν εγκαταλειφθεί εκεί περισσότερο από μισό αιώνα.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και με τη βοήθεια των διαχειριστών του καταφυγίου, Αλέξανδρου και Μιχάλη, πήγαν σε σημεία της κορυφής του βουνού όπου υπήρχαν συγκεντρωμένα σκουπίδια. Καθάρισαν την περιοχή κάτω από το Στεφάνι Ολύμπου, όπου ορειβατικές ομάδες πιθανόν να συγκεντρώνονταν για να κάνουν στάσεις και άφηναν εκεί τα σκουπίδια τους.

Ενδεχομένως να προσπάθησαν να τα συλλέξουν, αλλά δεν έγινε εφικτό καθώς το σημείο είναι δύσβατο. Οι ομάδες εργάστηκαν όλη τη μέρα, σε συνθήκες με έντονη υγρασία, αραιή νέφωση και θερμοκρασία γύρω στους 17°C.

Κάποια από τα απορρίμματα ήταν τόσο παλιά που είχαν σκουριάσει ή βρίσκονταν σε αποσύνθεση. «Αν σκεφτούμε ότι αυτά τα κουτάκια έμειναν στο περιβάλλον κοντά μισό αιώνα, αντιλαμβανόμαστε πόσο επιβαρυμένο είναι το φυσικό τοπίο», ανέφερε ο τομεάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ecogenia, κ. Διαμαντόπουλος, προσθέτοντας ότι όσοι ανεβαίνουν στον Όλυμπο και σε κάθε βουνό, πρέπει να σέβονται το φυσικό περιβάλλον.

Τα σκουπίδια συγκεντρώθηκαν σε τεράστιους σάκους οι οποίοι θα απομακρυνθούν το επόμενο διάστημα με ελικόπτερο από το καταφύγιο.

ΠΗΓΗ

Κοινοποιήστε
Close Menu