counters Προστατέψτε την υγεία σας: Αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα στο τραπέζι - trelokouneli.gr Skip to main content

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων συνοδεύεται από πλούσια γεύματα, μεγάλη κατανάλωση τροφών και παραδοσιακές συνταγές — ωστόσο αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες, δηλαδή παθήσεις που προκαλούνται από τροφές που είναι μολυσμένες ή δεν έχουν διατηρηθεί σωστά. Για να απολαύσουμε τις γιορτές με ασφάλεια, οι ειδικοί και οι αρμόδιοι οργανισμοί έχουν προσφέρει σαφείς οδηγίες — όπως αναφέρει η γαλλική ιστοσελίδα anses.fr — για τις ενέργειες που πρέπει να αποφύγουμε ή να προσέξουμε.

Πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε για την υγεία σας

1. Μην αφήνετε τα τρόφιμα εκτός ψυγείου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα

Οι περισσότερες βακτηριακές μολύνσεις «εμφανίζονται» όταν τα τρόφιμα διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου για πάνω από 2 ώρες — κυρίως πιάτα με κρέας, πουλερικά ή αυγά.

2. Μην χρησιμοποιείτε τα ίδια σκεύη για ωμό και μαγειρεμένο φαγητό

Μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες μόλυνσης είναι η διασταυρωμένη επιμόλυνση: όταν οι ίδιοι πάγκοι, πιάτα ή μαχαίρια χρησιμοποιούνται τόσο για ωμό κρέας/πουλερικά όσο και για έτοιμο φαγητό χωρίς να καθαρίζονται επαρκώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3. Αποφύγετε να καταναλώνετε ωμό ή ανεπαρκώς μαγειρεμένο κρέας και πουλερικά

Τα πουλερικά και τα κόκκινα κρέατα θα πρέπει να είναι εντελώς ψημένα για να εξοντωθούν τα παθογόνα βακτήρια όπως η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτήριο. Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο φαγητού για να βεβαιωθείτε ότι έχουν φτάσει σε ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία.

4. Μην καταναλώνετε σαλάτες ή πιάτα με μαγιονέζα που έχουν παραμείνει εκτός ψυγείου

Έτοιμες σαλάτες, πιάτα που περιέχουν αυγά ή μαγιονέζα μπορεί να αναπτύξουν βακτήρια ταχέως εάν μείνουν εκτός ψυγείου — ιδιαίτερα αν περιλαμβάνουν ευαίσθητα υλικά όσον αφορά στο χρόνο και τη θερμοκρασία.

5. Μην αναμιγνύετε ωμά και μαγειρεμένα τρόφιμα στο ψυγείο

Το ωμό κρέας πρέπει να τοποθετείται στο κατώτερο ράφι του ψυγείου, για να μη στάζει και μολύνει άλλα τρόφιμα.

Επιπρόσθετες χρήσιμες συμβουλές για ασφάλεια

Σωστή αποθήκευση των υπολοίπων φαγητών
Μοιράστε τα υπολείμματα σε μικρά δοχεία και τοποθετήστε τα άμεσα στο ψυγείο — μην τα αφήνετε στο τραπέζι.

Χρησιμοποιήστε διαφορετικά σκεύη για ωμό και έτοιμο φαγητό
Ιδιαίτερα για κρέας και πουλερικά, είναι καλό να έχετε διαφορετικές επιφάνειες κοπής και μαχαίρια.

Μην περιμένετε την οσμή για να κρίνετε αν ένα τρόφιμο έχει μολυνθεί
Ούτε η μυρωδιά ούτε η εμφάνιση δίνουν πάντα έγκυρες προειδοποιήσεις για μικρόβια.

Συνοψίζοντας: Για να απολαύσετε ένα υγιές και ασφαλές χριστουγεννιάτικο γεύμα, αποφύγετε τη διασταυρωμένη μόλυνση, ψήστε καλά τα τρόφιμα, διατηρήστε τα σε κατάλληλες ψυχρές συνθήκες και προσέξτε τη διαχείριση και αποθήκευση των υπολοίπων φαγητών. Με κάποια προσοχή, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τροφιμογενούς νόσου και να προστατέψετε την υγεία σας και των κοντινών σας ανθρώπων.

*Φωτογραφία αρχείου

Δείτε επίσης:

Κοινοποιήστε
Close Menu