counters ΣΟΚ! Διακοπή παραγωγής και παγκόσμια απόσυρση για το εμβόλιο της AstraZeneca! - Trelokouneli.gr Skip to main content

Η AstraZeneca ανακοίνωσε την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου της για τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης Covishield που παράγεται από το Serum Institute of India, επικαλούμενη εμπορικούς λόγους και τη διαθεσιμότητα ενημερωμένων εμβολίων που στοχεύουν νέες παραλλαγές του ιού.

Η απόφαση αυτή έρχεται, ωστόσο, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την επίσημη παραδοχή της εταιρείας σε δικαστικά έγγραφα, σχετικά με σπάνιες παρενέργειες που σχετίζονται με το εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών και δυνητικά θανατηφόρων περιπτώσεων Θρόμβωσης με Σύνδρομο Θρομβοπενίας (TTS).

Η νομική διαδικασία αφορά 51 υποθέσεις που κατατέθηκαν σε βρετανικό δικαστήριο, με τους ενάγοντες και τις οικογένειές τους να ζητούν αποζημίωση συνολικού ύψους έως και 100 εκατομμυρίων λιρών.

Η πρώτη περίπτωση, που ξεκίνησε το 2023 από τον Jamie Scott, αφορά μόνιμη εγκεφαλική βλάβη που φέρεται να συνδέεται με το εμβόλιο που ελήφθη τον Απρίλιο του 2021.

Η απόσυρση πάντως χαρακτηρίστηκε ως «εθελοντική ενέργεια» από την AstraZeneca, η οποία διέκοψε την παραγωγή του εμβολίου και διακόπτει τη χρήση του παγκοσμίως.

Το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η εταιρεία απέσυρε οικειοθελώς την «άδεια κυκλοφορίας» της, που τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα.

Παρόμοιες αιτήσεις για απόσυρση του εμβολίου θα γίνουν και σε άλλες χώρες που το είχαν εγκρίνει προηγουμένως, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Αυστραλία διέκοψε τη χρήση του εμβολίου τον Απρίλιο του 2023.

Το εμβόλιο, που κάποτε αναγγέλθηκε ως «θρίαμβος για τη βρετανική επιστήμη», έχει τεθεί υπό έντονο έλεγχο τους τελευταίους μήνες για την πρόκληση θρόμβων αίματος και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Η εταιρεία τόνισε ότι η απόφαση για απόσυρση δεν συνδέεται άμεσα με τις συνεχιζόμενες νομικές ενέργειες με ισχυρισμούς για θανάτους και βλάβες  που προκλήθηκαν από το εμβόλιο.

Σε δήλωσή της, η AstraZeneca τόνισε τον «ουσιαστικό αντίκτυπο» των προσπαθειών εμβολιασμού της, σημειώνοντας τη διανομή πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως και την «εκτιμώμενη σωτηρία περισσότερων από 6,5 εκατομμυρίων ζωών μόνο τον πρώτο χρόνο».

Η εταιρεία αναγνώρισε επίσης την ανάπτυξη πολλαπλών ενημερωμένων εμβολίων για τον COVID-19 που στοχεύουν σε ένα ευρύτερο φάσμα στελεχών ιών, «οδηγώντας σε υπερπροσφορά διαθέσιμων εμβολίων και προκαλώντας την απόσυρση των αρχικών μονοσθενών εκδόσεων όπως το Covishield».

  • Αναλυτικά η δήλωση της AstraZeneca στην Daily Telegraph:

«Είμαστε απίστευτα περήφανοι για τον ρόλο που έπαιξε η Vaxzevria στον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Σύμφωνα με ανεξάρτητους υπολογισμούς, πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν μόνο τον πρώτο χρόνο χρήσης και πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις παρασχέθηκαν παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας.

Καθώς έκτοτε έχουν αναπτυχθεί πολλαπλά, παραλλαγμένα εμβόλια Covid-19, υπάρχει πλεόνασμα διαθέσιμων ενημερωμένων εμβολίων. Αυτό οδήγησε σε μείωση της ζήτησης για το Vaxzevria, το οποίο δεν κατασκευάζεται ή δεν παρέχεται πλέον. Ως εκ τούτου, η AstraZeneca έλαβε την απόφαση να ξεκινήσει την ανάκληση των αδειών κυκλοφορίας για το Vaxzevria εντός της Ευρώπης. Θα συνεργαστούμε τώρα με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και να τη σημαντική μας συνεισφορά στην πανδημία του Covid-19».

Κοινοποιήστε
Close Menu