Στις 15:00 θα αρχίσει η τηλεδιάσκεψη που διοργανώνουν ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Κιρ Στάρμερ, με τη συμμετοχή περίπου 30 εκπροσώπων, πλην των ΗΠΑ, προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν τα Στενά του Ορμούζ.
Οι επικεφαλής των κρατών που θα συμμετάσχουν -ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης– θα επικεντρωθούν στην αποστολή διασφάλισης της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, καθώς αναμένεται να εδραιωθεί η εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ.
Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν αυτοπροσώπως οι Φρίντριχ Μερτς και Τζόρτζια Μελόνι.
Ο Μακρόν είχε προτείνει, από τις 9 Μαρτίου, τη δημιουργία μιας αποστολής για την προστασία της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ, ακολούθως της παύσης των εχθροπραξιών. Η Γαλλία και η Βρετανία εργάζονται ήδη στο σχεδιασμό της αποστολής, σε συνεργασία με άλλες χώρες.
«Η προστασία της ναυσιπλοΐας στο Στενό του Ορμούζ είναι άμεση προτεραιότητα, ειδικά λόγω των επιπτώσεων αυτής της σύγκρουσης στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε η γαλλική προεδρία.
Χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ
Με την εκδήλωση του πολέμου στο Ιράν, ο αποκλεισμός του Στενού του Ορμούζ, μέσω του οποίου διακινείται το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ενέργειας, επιβαρύνοντας σοβαρά την παγκόσμια οικονομία.
Ακόμα και αν ίσχυσε εκεχειρία δύο εβδομάδων από τις 8 Απριλίου, η κατάσταση παραμένει τεταμένη λόγω της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ.
Η Τεχεράνη συνεχίζει να μπλοκάρει αυτό το στρατηγικό πέρασμα, ενώ από τη Δευτέρα οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει περιορισμούς στα πλοία που φτάνουν ή αναχωρούν από ιρανικά λιμάνια.
Η Γαλλία δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα συμμετάσχουν στην αποστολή και στην σημερινή διάσκεψη, αν και ο Μερτς επιθυμούσε να έχουν ρόλο οι Αμερικανοί. «Θα συνεργαστούμε άριστα με τους Αμερικανούς, αλλά δεν θα ενωθούμε μαζί τους, γιατί δεν είμαστε εμπλεκόμενα μέρη στη σύγκρουση», ανέφερε το Ελιζέ, το οποίο επιθυμεί συμμετοχή μόνο χωρών που δεν συμμετέχουν στις εχθροπραξίες.
Χωρίς νάρκες και διόδια
Η αποστολή αυτή, που θα έχει αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα, απαιτεί την επίτευξη μόνιμης ειρηνικής λύσης στην σύγκρουση ΗΠΑ-Ισραήλ και Ιράν, σημείωσε το Παρίσι.
Επιπλέον, τόνισε ότι το Στενό του Ορμούζ δεν θα πρέπει να ναρκοθετηθεί, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θα γίνουν αποδεκτά διόδια» – μία προοπτική που έχουν αναφέρει οι Ιρανοί – και ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η κατάσταση των πραγμάτων προ του πολέμου.
Κάθε κράτος που επιθυμεί να συμμετάσχει στην αποστολή θα μπορεί να το πράξει «ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους». Η Γαλλία διαθέτει ένα αεροπλανοφόρο, πολλές μονάδες πλοίων και περίπου 50 αεροσκάφη στην περιοχή, ανέφερε το Ελιζέ. Από την πλευρά της, η Γερμανία μπορεί να συμβάλει «με την αποναρκοθέτηση ή την επιτήρηση», όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Διαβάστε επίσης:
Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία: Δεν μιλάω για τα ελληνοτουρκικά, θα μου απαγορεύσουν να πάω ξανά στη Μύκονο – Μίλησε όμως για S-400 και F-35
Λίβανος: Η Χεζμπολάχ παραμένει με «το δάχτυλο στη σκανδάλη» – Κάτοικοι που ξεριζώθηκαν επιστρέφουν στα σπίτια τους
Politico: Ο Τραμπ γίνεται εντελώς τοξικός ακόμη και για την ευρωπαϊκή ακροδεξιά




