counters «Αμάθεια, άγνοια κινδύνου, ελλιπείς υποδομές» – Οι αιτίες για τα ατυχήματα με πατίνια - trelokouneli.gr Skip to main content

Το Newsbomb συνομίλησε με τον Χρήστο Γιαννούκα, Σύμβουλο Οδικής Ασφάλειας.

Αμάθεια, άγνοια κινδύνου, ελλιπείς υποδομές. Αυτές είναι οι αιτίες που αυτό που θα μπορούσε να είναι το πιο βολικό, «πράσινο» και ασφαλές μέσο ήπιας αστικής μετακίνησης, τα πατίνια, μετατρέπονται πολλές φορές σε παγίδες θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού.

«Το ηλεκτρικό πατίνι αποτελεί μέσο μετακίνησης και όχι παιχνίδι», υπογραμμίζει ο κ. Γιαννούκας, προσδιορίζοντας ότι ο χρήστης φέρει την ευθύνη του οδηγού. Αυτό απαιτεί επίγνωση, γνώση και υπεύθυνη συμπεριφορά, καθώς και σεβασμό προς όλους όσοι κινούνται στο οδικό δίκτυο. Η χρήση του εντάσσεται πλήρως στο πλαίσιο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και απαιτεί συμμόρφωση με τους κανόνες του.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας, τονίζει την ανάγκη για χρήση κράνους, φωτιστικών σωμάτων μπροστά και πίσω, ανακλαστικών στοιχείων, καθώς και την κατοχή εγγράφου ταυτοποίησης. Ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες, συνιστά τη χρήση αντανακλαστικού γιλέκου.

Το πατίνι θα πρέπει να διαθέτει βασικό εξοπλισμό, όπως κουδούνι, φώτα και ανακλαστικά, ενώ απαγορεύεται αυστηρά η μεταφορά δεύτερου ατόμου. Για τη χρήση από παιδιά, οι γονείς οφείλουν να εξοπλίζουν τα παιδιά τους με εγκεκριμένο κράνος και κατάλληλα μέσα προστασίας, φροντίζοντας παράλληλα για την ορατότητά τους.

«Πώς γνωρίζουμε αν αυτός που οδηγεί το πατίνι γνωρίζει τον ΚΟΚ», αναρωτιέται, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση και πιστοποίηση για τη χρήση τους.

Κλείνοντας, ο κ. Γιαννούκας υπογραμμίζει την ανάγκη ανάπτυξης ασφαλών υποδομών για πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες πατινιών, καθώς και για υποχρεωτική εκπαίδευση. Τονίζει την ανάγκη δημιουργίας σαφούς πλαισίου για άδεια κυκλοφορίας και ασφάλιση αστικής ευθύνης.

ilektriko-patini.jpg

Νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2025 είχαμε 2 νεκρούς, 4 σοβαρά τραυματίες και 103 ελαφρά από τη χρήση πατινιού. Τους πρώτους δύο μήνες του 2026 δεν υπήρξε νεκρός, αλλά ένας σοβαρά τραυματίας και 16 ελαφριά τραυματισθέντες.

Τι προβλέπει ο ΚΟΚ για τα πατίνια

Για παιδιά ηλικίας 12 έως 14 ετών, επιτρέπεται η χρήση πατινιών με ανώτατη ταχύτητα έως 6 χλμ./ώρα με επίβλεψη από ενήλικα. Για παιδιά 15 ετών και άνω, η χρήση επιτρέπεται με ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα. Ωστόσο, απαγορεύεται η κυκλοφορία σε λεωφόρους ή σε δρόμους όπου το όριο ταχύτητας υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα.

Πηγή

ΠΗΓΗ

Κοινοποιήστε
Close Menu